Momo Kapor Tekstovi   
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


       Home -> Tekstovi -> ova strana

TV "Studio B" - bespravno prikazivanje filma o putu biciklima
po Himalajima. I nova kapa za glavu?


Tekst: Jone
21. april 2014.


Juče i danas moj telefon u rano popodne počinje da šizi... Javljaju mi da se na TV "Studio B" u okviru "Zelene emisije" (14:30h) prikazuje nešto što liči na moj dokumentarac "Krugovi na nebu", o putovanju biciklima po Himalajima 2006. godine.


Pa suština je: ne da liči, nego jeste. A emituje se bez ikakvog pitanja i odobrenja, ili  makar bledog pokušaja kontakta: dok mi nisu javili oni koji su gledali, nisam imao pojma o tome. Ovo još i ne bi bilo tako ružno iznenađenje da dodatno nije uklonjen moj originalni komentar, umesto koga je nasnimljena priča nadobudnog novinara, a tu se onda mogu čuti i gluposti poput toga da su bicikli sa teretom bili teški po 100 kilograma, itd. Povrh svega, na kraju nema impresuma u kome se (jasno i glasno) navodi ko je autor filma - umesto toga stoji da se "redakcija Studija B zahvaljuje grupi 'Nomadi' za ustupljeni video materijal". WTF? Jesam li sanjao da sam planirao taj put, pa putovao, pa napravio video o tome?

U emisiji se nigde ne pominje ko su bili učesnici putovanja (mala ograda: tako mi je preneto - gledao sam samo drugi deo ove današnje), već je tu samo priča o nečemu što tada nije postojalo - grupi "Nomadi"?

Dakle: par godina planiranja, skoro mesec dana znojavog snimanja na putu (na 4-5 i kusur hiljada metara visine ništa nije lako, pa ni svaki čas stajati ili žuriti na neko zgodno mesto i potezati kameru), a potom tri meseca uglavnom noćnog rada uloženog u pravljenje ovog dokumentarca: tri epizode od po 40-50 minuta, ukupno skoro dva i po sata videa, priče i muzike (a čak je i ta muzika toliko birkana i montirana, da se sećam kako mi je samo na to otišlo 5-6 dana). Šta onda čovek može kad vidi nešto poput onoga gore, osim da – popizdi?

 

Da bi stvari bile jasnije, evo nekih osnovnih činjenica:

  • Putovanje biciklima po Himalajima 2006. godine – u suštini prva velika i egzotična avantura biciklista iz Srbije - bilo je ostvarenje mog sna, i planiranja dugog više od dve godine.

  • Mislio sam da ću na put morati sam, ali je neočekivano srećnim obrtom događaja najpre rešio da krene Bojan Dulejan, drugar iz Vršca. Ubrzo potom pridružili su se i Peđa Tripković i Negovan Spasić–Spale (oni se u emisiji na Studiju B pojavljuju i kroz intervju umiksovan u dokumentarac sa Himalaja, i u tom intervjuu predstavljaju grupu "Nomadi"). Tako smo porasli na konačnih četiri učesnika, što je naravno bilo fantastično.

  • Posle 15 dana putovanja Peđa i Spale su se vratili kući (tako je bilo planirano još pre polaska, jer oni nisu imali više vremena za put) dok smo Bojan i ja najpre napravili planinarski uspon na 6100m visoki vrh Stok Kangri, a zatim još desetak dana vozili kroz doline i kanjone te preko prevoja u graničnom predelu Indije i Tibeta - zatvorivši na kraju krug u Manaliju, mestu iz koga smo svi i počeli da vozimo.

  • U vreme putovanja a ni posle njega, nije postojala nikakva grupa "Nomadi" - išli smo jednostavno kao drugari  koji dele jedno izuzetno i jedinstveno iskustvo, i to je bilo to. Meni tada nije padalo na pamet da ljude sa kojima sam putovao proglasim za ciklonaute, i da čitav put prikažem kao Ciklonaut priču - iako sam s obzirom na gore navedeno realno imao pravo da to uradim.  Ali baš zato što mi je tada bilo svejedno što nismo vozili ni pod kakvom "kapom", veoma mi smeta da se na putovanje (a usput i na moju glavu) retroaktivno, i još na ovakav način, natiče "nomadska" - ili uostalom bilo koja druga - kapa.
   

 

Skoro isto su se stvari odvijale i u vezi sa putovanjem po Pamiru, par godina kasnije – napominjem ovo, jer mi je rečeno da su i neki delovi mog dokumentarca o tom putu korišćeni na sličan način.

 

Jovan Eraković - Jone
jone@ciklonaut.com

---