Leto '99. - Sažvaćak
by Jone

21. jul - 9. avgust 1999.

Beograd - Valjevo - Debelo Brdo - Bajina Bašta - Tara - Dobrun - Sopotnica - Prijepolje - Durmitor - Moračke planine (Kapetanovo jezero) - Nikšić - Vilusi - Risan - Herceg-Novi


Na ovoj stranici su podaci koji vam mogu koristiti ako planirate putovanje gornjom trasom. A ako želite da znate kako je čitav put zaista izgledao, pogledajte putopis "Leto99."

Napomena: iako je uložen maksimalan trud da data rastojanja i podaci budu što tačniji, treba imati na umu da su moguće netačnosti ili nepreciznosti. Takođe treba uzeti u obzir da se situacija sa putevima, mogućnostima i uslovima smeštaja može promeniti.


Beograd-Debelo Brdo, Tara, Sopotnica (Jadovnik), put na Durmitor:


Beograd - Ub - Valjevo- Debelo Brdo - Bajina Bašta - Perućac - Tara (Predov Krst) (192km)
mape, profili visina
(155kB)
 Put relativno opterećen i relativno nezanimljiv, mestimično sa lošijim kolovozom. Teren je umereno brdovit, uglavnom se ide gore-dole, ali usponi nisu preterano naporni (tu i tamo, ipak...). 0 Beograd - polazak sa Ade Ciganlije.
36 Obrenovac. Česma u centru - sa jedne strane je mineralna voda, sa druge voda iz vodovoda.
100

Valjevo. Park u centru je pogodan za odmor. Par kilometara iza grada je raskrsnica na kojoj se može skrenuti za manastir Gradac. Oko manastira i pored istoimene reke su lepa mesta za kampovanje.

Asfalt na usponu podnošljivo loš mada ima i deonica koje su u stanju raspada. Postoji i kratak komad makadama na mestu na kome se gradi brana buduće akumulacije. Na spustu je asfalt bolji, mada i tu ima lošijih deonica. Saobraćaj umeren do slab. 125

Debelo Brdo. 25km teškog uspona od Valjeva do prevoja, nagib je ~8-10%. Što se više penje, okolina postaje sve lepša. U blizini prevoja postoji putokaz (desno) za planinarski dom na Jablaniku (Novakovača).

Posle ove tačke ima još nekoliko kilometara goredoliranja, a onda počinje spust do Drine dug 24km. Lepi vidici. Spust se završava u selu Rogačica, tik iznad Drine. Odatle do Bajine Bašte ima 11km blago zatalasanog puta.

Pored Drine ima nekoliko mesta pogodnih za kampovanje, leti se uz vodu uvek može videti poneki šator.

Saobraćaj slab ili vrlo slab, asfalt vrlo dobar. 160 Bajina Bašta.
192

Tara (Predov Krst). Od Bajine Bašte se najpre vozi laganim i lepim putem uz Drinu. U Perućcu (13km od Bajine Bašte) izvire reka Vrelo koja posle samo 365m pada u Drinu. Iznad vodopada je lep restoran sa terasom. Ovde postoji i neka vrsta zvaničnog kampa (levo od staze kojom se ide prema vodopadu) ali je boravišna taksa kriminalno visoka. Par prodavnica - poslednja šansa za kupovinu.

Nešto pre hotela "Jezero" (plaža, restoran) se dolazi na raskrsnicu puteva za Predov krst i Mitrovac. Odavde do Predovog Krsta ima nešto više od 16km, a do Mitrovca oko 12km (uspon na Mitrovac: vidi dole). Treba nastaviti asfaltom pored jezera Perućac. Posle oko 4km put skreće levo u kanjon Dervente. Odavde počinje oštar uspon. Naporna ali i izuzetno lepa deonica (11.5 km), kroz mešovitu šumu i livade.

Predov Krst: motel sa restoranom ili jefiniji smeštaj u šumarskoj kući. U blizini motela ima livada na kojima se može podići šator. Na livadi ispred restorana su česma, drvene klupe i stolovi.

 

Predov Krst (Tara) - jezero Perućac - Mitrovac (Tara) (28km)
mapa, profil visina (36kB)
Saobraćaj slab ili vrlo slab, asfalt vrlo dobar.   0 Predov Krst. Odatle najpre 11.5km oštrog spusta, pa 4km blagog spusta uz Drinu.
16

Raskrsnica u blizini hotela "Jezero". Odatle 6km oštrog i teškog uspona, pa 6km nešto blažeg uspona. Izuzetno atraktivan put, izvanredni vidici na dolinu Drine i jezero Perućac.

28 Mitrovac. Prodavnice, odmarališta, vikend naselje. U baraci uz lovački dom se može dobiti pansion za oko 10DM (2000. god.) U prodavnicama obavezno potražiti jogurt mlekare Tara - fantastična stvar.

 

Krug oko jezera Zaovine (Tara) (33km)
mapa, profil visina (47kB)

Saobraćaj izuzetno slab. Asfalt uglavnom vrlo dobar, uz par lošijih deonica u drugoj polovini kruga. Postoji i jedna makadamska deonica (takođe u drugoj polovini kruga), duga nešto više od kilometar.

0 Mitrovac. Ide se najpre blago uzbrdo oko 2.5km. Sledi umeren spust kroz borovu šumu, do raskrsnice na kojoj počinje put oko jezera. Nekoliko stotina metara pre raskrsnice je spomen-izvor (levo).
4

Raskrsnica na kojoj počinje i završava se kružni put oko jezera. Nešto je lakše ići u smeru kazaljke na satu (dakle levo) jer će se tako na makadamskom delu voziti nizbrdo.

Od raskrsnice do brane se nastavlja spust sličan onom do raskrsnice.

8 Brana jezera Zaovine. Jedna prodavnica par stotina metara pre brane. Put vodi preko brane, lepi vidici na veliko i malo (donje) jezero. Od brane počinje srednje težak uspon (6-8%) dug 4km. Potom sledi spust od oko 6.5km, pa novi uspon dug oko 3km, itd - teren je valovit i povremeno ima kraćih deonica sa nagibom oko 9%. Tako je sve do ponovnog izlaska na raskrsnicu.
29 Raskrsnica (ponovo).
33 Mitrovac

 

Mitrovac - Kaluđerske bare - Kremna - Šargan - Dobrun - Priboj - Prijepolje - Sopotnica (129km)
mape, profil visina (99kB)

Saobraćaj izuzetno slab. Asfalt uglavnom vrlo dobar uz nekoliko kratkih lošijih deonica. Dosta goredoliranja.

0 Mitrovac
20

Kaluđerske Bare. Prodavnice, hoteli, vikend naselje. Planinarski dom Javor (cena prenoćišta oko 4DM - 2000.god.)

 

Saobraćaj slab. Asfalt vrlo dobar, ali u krivinama često ima punu rizle. 29

Kremna. Sjajan spust iz Kaluđerskih Bara. Od Kremana do Vitasa se put blago penje.

Saobraćaj umeren, asfalt vrlo dobar. 34

Vitasi. Početna stanica ćire na obnovljenoj liniji Vitasi-Mokra gora. Parnjače, restaurirani vagoni. Početak rada ove deonice se očekuje 2001. godine. Da bi se došlo do stanice treba malo skrenuti sa glavnog puta na levo.

Od Vitasa počinje uspon na Šargan (oko 7km). Nagib je umeren, 6-7%. Sa Šargana se sledećih 7km spušta do Mokre gore.

45 Mokra gora. Krajnja stanica ćire. Obnovljena stanična zgrada u kojoj je i mali motel, parnjače, parni valjak, vagoni. U centru mesta, preko puta kuće u kojoj se nalazi pošta, nalazi se prodavnica "zadružnog" izgleda u kojoj osim konzervi i sličnog može da se kupi i neka vrsta "lokalne brze hrane" - viršle, lepinja sa pretopom i sl. Pregledati redom sve lonce.
52 Kotroman. Prelazak u Republiku Srpsku. Na našoj i njihovoj kontroli nema većih problema, prelazi se posle kratkog pregleda lične karte. Iz Kotromana se ulazi u kanjon Rzava. Blag ili umeren spust sve do Dobruna, deonica za uživanje.
Saobraćaj slab sve do granice, potom umeren. Asfalt uglavnom vrlo dobar, na nekim mestima kraće lošije deonice. 56

Dobrun. Na livadi oko istoimenog manastira je odlično mesto za odmor. Postoji i drveni sto sa klupama. Eventualno bi se moglo zamoliti i za krevet u ogromnom konaku. Da bi se došlo do manastira potrebno je malo skretanje: odmah iza četvrtog tunela od Vardišta se desne strane je tabla "Dobrun". Iza te table treba skrenuti desno, na dobar makadamski put koji vodi preko starog kamenog mosta ćire. Do manastira ima malo više od kilometra.

Od Dobruna počinje desetak km talasastog terena na kome se stalno ide gore-dole. Ipak se više penje - sve do oko 10km udaljenog Bijelog Brda. Odatle se brzo spušta do oko 10km udaljenog Uvca. gde se ponovo ulazi u Srbiju. Od Uvca do Priboja se vozi po laganom terenu.

83

Priboj. U gradu postoji jedan stari majstor za bicikle koji može da pomogne oko jednostavnijih stvari (Shimano kaseta je previše tehnike za njega). Radi u dvorištu kuće - jedna od uličica iza crkve, pitati u centru.

111 Prijepolje

Jači saobraćaj do skretanja sa magistrale. Od Divaca nadalje je vrlo verovatno da se ni u jednoj varijanti neće sresti ni jedno vozilo sve do Sopotnice. Asfalt je vrlo dobar, osim na par krivina na usponu u kojima je izlokan i u Divcima, gde postoji obilje rupa i zakrpa.

Makadam je u obe verzije uspona uglavnom solidan ili podnošljiv (onaj od Lučica je ipak nešto lošiji). Ima nekoliko težih, rastresitih, deonica.

129

(Divci)

Sopotnica (preko Divaca). Ova varijanta je lakša od one preko Lučica. Iz Prijepolja se krene magistralom prema Bijelom Polju (ravnica). Prođe se raskrsnica sa putem za Pljevlja i benzinska pumpa. Na četvrtom kilometru od Prijepolja se sa leve strane može videti omanja litica. Na mestu na kome magistrala pravi krivinu na desno, na levoj strani je odvajanje sporednog puta za Divce. Malim metalnim mostom se prelazi Lim, a odmah iza mosta treba skrenuti desno. Divci su blizu, a kada se na drugom kraju sela dođe na početak uspona, Prijepolje je daleko 6km. Od ovog mesta do Sopotnice je još oko 11km, od toga 6km teškog uspona (10-14%). Na usponu je asfalt, osim jednog kratkog makadamskog parčeta na sredini (petstotinak metara). Početak je najteži - na prvom kilometru treba savladati visinsku razliku od 250 metara - a iza drugog kilometra biva malo lakše. Sjajan pogled na dolinu Lima. Na kraju uspona je i kraj asfalta. Ostaje da se pređe još oko četiri kilometra makadamskog puta, na kome se do Sopotnice više spušta nego što se penje. Na raskrsnici u Sopotnici (kod trafo-stanice) ići levo, na sledećoj raskrsnici opet levo i blago uzbrdo. Od trafo-stanice do škole ima 500-600m.

Varijanta preko Lučica: ide se 12km magistralom prema Bijelom Polju (ravno). Skrene se levo, pređe preko malog metalnog mosta i nastavi desno. Put odmah počinje da se blago penje, da bi nekoiko stotine metara dalje počeo izuzetno strm (14-16%) uspon dug oko 4km. Na usponu je asfalt. Druga olakšavajuća (tokom leta) okolnost: gusta bukova šuma. Potom se treba peti još 4km makadamom (nagib je nešto mani, ali je i dalje strmo, i nema šume).

Na Sopotnici se može smestiti u planinarskom domu ili (leti i vikendom) kampovati u dvorištu škole. Može se i uzeti soba u obližnjim kućama ili kod seoskog uče (česte posete planinara su ovde razvile osećaj za seoski turizam). Prodavnica u selu nema. Mleko, sir i još po nešto se mogu kupiti kod seljaka (pogača se može naručiti kod učine žene), a ostalo treba naručiti iz Prijepolja: cena je malo viša nego u varoši. Krajem jula i početkom avgusta, kada je u Sopotnici letnji kamp beogradskog "Železničara", u školi obično radi privremena prodavnica.

 

Sopotnica - Pljevlja - Đurđevića Tara - Žabljak (110km, ukupan uspon: =2300m)
mapa, profil visina (99kB)

Put - pogledati gore.

0 Sopotnica
13

Divci - izlazak na magistralu. Skrenuti desno, ka Prijepolju.

Jači saobraćaj do skretanja za Pljevlja. Asfalt vrlo dobar. Ravno, uz par blažih uspona. 15.7

Raskrsnica posle benzinske pumpe - skrenuti levo, za Pljevlja. Odmah počinje uspon na Jabuku. Nagib 6-8%, dužina 16km. Potom 11km lepog spusta.

Saobraćaj umeren ili slab, asfalt vrlo dobar. 32

Pljevlja. 14-15km iza počinje uspon dug oko 6.5km (6-7%), potom se na sledećih desetak km blago goredolira, i na kraju se izvanrednim sppustom (9km, 7-9%) dolazi na Đurđevića Taru.

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar. 71

Đurđevića Tara. Fantastični most preko Tare, na drugoj strani restoran sa sjajnim mestima za sedenje i posmatranje okoline. Na mostu obavezno stati uz ogradu i posmatrati Taru. Kod restorana je i raskrsnica - levo se ide kanjonom Tare ka Mojkovcu a desno nastavlja uzbrdo ka Žabljaku.

Uspon ka Žabljaku počinje odmah iza mosta. Najteži deo je dug 10km, nagib je 7-8%. Vozi se kroz šumu pa u popodnevnim časovima ima senke na mnogim delovima. Posle ove deonice se do Žabljaka na 13km goredolira, ipak se više penjući. Značajniji je samo uspon pred samim Žabljakom, dug par km i nagiba 6-7%.

110

Žabljak. Jeftiniji smeštaj su privatne sobe i kamp u Ivan-dolu. Tipična cena za krevet u sobi sa uoptrebom kuhinje je 9-10DM, premija je 6DM (ispitati dobro šta se za to dobija), dobar posao 7-8DM. Iz godine u godinu postoji trend rasta cena.

U holu hotela Planinka se nalazi izvanredna, velika reljefna karta Durmitora i bliže okoline. Proučavanje te karte je najbolji i najbrži način da se stekne jasna slika o masivu ove planine, i o kanjonima Tare, Pive i Komarnice.

 

Najbolja karta Durmitora za biciklistu je karta "Nacionalni park Durmitor" (1986.) Mihajla Beba Brajovića, u izdanju Nacionalnog parka Durmitor (Žabljak) i Stručne knjige (Beograd).

Ova karta obihvata područje od mosta na Đurđevića Tari na severu do Šavnika na jugu, i od Bistrice (kanjon Tare) na istoku do Trse na zapadu. Stoga je pogodnija za planiranje biciklističkih tura od karte koja se dobija uz knjigu "Durmitor i kanjon Tare, planinarski vodič" Branislava Cerovića, i koja obuhvata samo područje centralnog masiva Durmitora. Ova druga karta je zato bolja za planinarenje, a i pomenuta knjiga je nezaobilazan priručnik svakog ambicioznijeg posetioca Durmitora. Sve pomenuto se može naći na Žabljaku, u prodavnici Nacionalnog parka u neposrednoj blizini hotela "Durmitor".

 

Žabljak - Zabojsko jezero - Dobrilovina - kanjon Tare - Đurđevića Tara - Žabljak (91km, ukupan uspon: 1500m). Teška tura.
mapa, profil visina (105kB)

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar.

0 Žabljak. Iz varošice se vozi putem ka Đurđevića Tari. Do skretanja za Njegovuđu ima par blažih, kratkih uspona, ali se uglavnom ide blagom nizbrdicom.
11

Skretanje za Njegovuđu (desno). Odavde pa do izlaska iz varošice je ravno.

Vozila su retkost. Asfalt vrlo dobar. 12

Njegovuđa. Ići pored pilane (putokaz su velika brda strugotine). Iza pilane počinje kraći uspon u borovnjak Zaguline. U šumi postoji samo jedna raskrsnica i na njoj treba ići desno (levo se ide za selo Krš). Sve do Studenaca postoji umeren uspon, uz par kraćih strmijih delova.

25

Studenci. Kraj asfalta. Na izlasku iza sela u livadi sa leve strane puta postoji izvor odlične vode ali ga je teško uočiti - pitati nekoga ili pažljivo gledati (oko izvora postoji simbolična drvena ograda). Ovde obavezno napuniti čuturice ili bidone, jer na Sinjajevini nema mnogo vode.

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam uglavnom podnošljiv, ali na dosta mesta težak za vožnju.

26,8

Skretanje ka katunu Gomile. Ide se u šumu; odmah počinje oko kilometar dug, težak uspon na Strunjašku glavu, po lošem i rastresitom makadamu.

28

Gomile. Nešto pre katuna se izlazi na golet: kroz takav pejzaš će se voziti sve do pred Zaboj. Generalno uzevši, odavde pa na sledećih 26km se put spušta, sve do kanjona Tare. Ipak ima dosta napornog goredoliranja (naročito do Zaboja), sa više kraćih ali strmih uspona. Između Gomila i Zaboja ima par katuna.

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam većinom rastresit i težak za vožnju. Nizbrdica olakšava savladavanje. 35 Početak vrlo strmog spusta ka minijaturnom seocetu Zaboj.
36

Zaboj. Par vrlo lepih koliba pored samog puta.

37,8

Skretanje sa puta ka Dobrilovini na put ka jezeru. Treba se uputiti desno i uzbrdo, u šumu. Do jezera se potom ide blagom nizbrdicom.

39

Zabojsko jezero. Odlično mesto za kampovanje. Postoji i izvor, ali je potrebno pažljivo pretražiti obalu da bi se pronašao. Treba gledati na levu stranu, par desetina metara od "centralne" livade koja se spušta do jezera - izvor je leti skoro potopljen vodom jezera.

Od jezera počinje strmi spust kroz šumu ka kanjonu Tare. Izvanredni vidici na Dobrilovinu i kanjon.

Umeren saobraćaj, vrlo dobar asfalt. 47,5

Dobrilovina, izlazak na asfaltni put u kanonu Tare. Okrenuti levo, ka Đurđevića Tari. Odatle pa do blizu mosta je blaga nizbrdica ili ravno.

Oko 1.5 km pre mosta, kod poslednjeg tunela, vredi pogledati preko ograde - ispod su smaragdni brzaci reke Ljutice koja je od izvora u pećini, 35m iznad Tare, do ušća u Taru duga samo 100 do 200m. Otprilike odavde počinje i jedina veća uzbrdica od Dobrilovine do mosta (6-7%).

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar. 68

Đurđevića Tara - raskrsnica kod mosta. Desno se preko mosta ide ka Pljevljima, pravo se nastavlja uzbrdo ka Žabljaku. Uz raskrsnicu je restoran sa sjajnim mestima za sedenje i posmatranje okoline.

Uspon ka Žabljaku počinje odmah iza mosta. Najteži deo je dug 10km, nagib je 7-8%. Vozi se kroz šumu pa u popodnevnim časovima ima senke na mnogim delovima. Posle ove deonice se do Žabljaka na 13km goredolira, ipak se više penjući. Značajniji je samo uspon pred samim Žabljakom, dug par km i nagiba 6-7%.

91

Žabljak

 

Žabljak - Njegovuđa - Riblje i Vražje jezero - Žabljak (33km, ukupan uspon: 280m)
mapa, profili visina 94(kb)

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar.

0 Žabljak. Iz varošice se vozi putem ka Đurđevića Tari. Do skretanja za Njegovuđu ima par blažih, kratkih uspona, ali se uglavnom ide blagom nizbrdicom.
11

Skretanje za Njegovuđu (desno). Odavde pa do izlaska iz varošice je ravno.

Vozila su retkost. Asfalt vrlo dobar. 12

Njegovuđa. Iza varošice počinje uspon kroz borovu šumu: ~3km, 6-7%. Potom se sličnim spustom, ali kroz pašnjake, spušta do Bara Žugića. Odatle se do Žabljaka goredolira, usponi su kratki i umereni.

21
-
22

Riblje i Vražje jezero. Vražje jezero je zgodno za kupanje u miru: tamo najčešće nema nikoga. Hlada nema, pa ako se planira duži boravak treba poneti neki zaklon od sunca. Nekoliko stotina metara pre Ribljeg jezera se u blizini puta (sa desne strane) nalazi izvor Srndaljica.

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar.

~23 raskrsnica - levo se ide za Šavnik, desno za Žabljak. Ovo mesto je tokom nepogoda često izloženo udaru gromova, pa se u takvoj situaciji treba skloniti odatle. Od raskrsnice do Žabljaka ima 10km.
33 Žabljak

 

Njegovuđa - Zminičko jezero - krug oko Kučajevice - Dobri Nugo (~21km, ukupan uspon: 400m)
mapa, profili visina 94(kb)

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar.

0 Žabljak. Iz varošice se vozi putem ka Đurđevića Tari. Do skretanja za Njegovuđu ima par blažih, kratkih uspona, ali se uglavnom ide blagom nizbrdicom.
11

Skretanje za Njegovuđu (desno). Odavde pa do izlaska iz varošice je ravno.

Vozila su retkost,
asfalt vrlo dobar.

13

Njegovuđa - raskrsnica u centru, malo pre motela i škole. Skrenuti levo. Do jezera ima par nizbrdica i par uspona koji nisu posebno dugi ni posebno teški.

Saobraćaj nepostojeći, makadam prilično loš, ima i delova koji su skoro zemljani.

Posle spusta iz Pašinog Polja (~24km) makadam postaje sve bolji.

17

Zminičko jezero. Prestaje asfalt, počinje 5km dug uspon kroz šumu ka seocu Pašino Polje. Serpentine, šumski put, relativno zahtevan uspon.

22 Pašino polje. Odavde put zaokreće unazad, ali sa druge strane Kučajevice. Iza Pašinog polja postoji nekoliko raskrsnica i lako je zalutati, ali je dovoljno paziti da Kučajevica ostaje sa desna, pa da se na kraju pogodi asfalt od Njegovuđe ka Ribljem i Vražjem jezeru. Od Pašinog polja se par kilometara spušta strmim i lošim makadamom, potom do asfalta ima malo goredoliranja.
34

Dobri Nugo - izlazak na asfaltni put Njegovuđa - Riblje i Vražje jezero. (Zbog toga što smo na Kučajevici zalutali, moguće je da je pravo rastojanje nešto manje od ovoga.)

Ukupne kilometraže za različite varijante preko Njegovuđe:
Žabljak - Njegovuđa - Riblje i Vražje jezero - Žabljak: 33km
Žabljak - Njegovuđa - Zminičko jezero - Riblje i Vražje jezero - Žabljak: 40km
Žabljak - Njegovuđa - Zminičko jezero - krug oko Kučajevice - Riblje i Vražje jezero - Žabljak: 50km

 

Žabljak - Štuoc - Crna gora - Sušica - Nedajno - Trsa - Sedlo - Stožina - Žabljak (82km, ukupan uspon: 2100m). Vrlo teška tura.
mapa, profil visina (170kB)

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar.

0 Žabljak. Iz centra ići prema hotelu Planinka do pijace. Skrenuti levo na pijacu, proći pored nje i nastaviti asfaltnim putem na sever. Put se prvo kratko spušta a onda strmo (8-10%) penje na obližnji greben.
3

Raskrsnica na Velikoj poljani. Levo se ide ka početnoj stanici druge žičare ka Momčilovom gradu a pravo je put za isto mesto - dakle ići pravo. Odmah počinje strm uspon (8-10%) i ulazi se u lepu četinarsku šumu.

4

Raskrsnica u šumi. Nastaviti polulevo (poludesno se ide ka vidikovcu Ćurevac). Odavde počinje najteži deo uspona (8-10%). Pri vrhu uspona se prolazi ispod žičare, malo zatim se otvara atraktvan ogled na najviše durmitorske vrhove.

8

Momčilov Grad. Kraj teškog uspona, krajnja stanica žičare. Restoran (terasa sa izvanrednim pogledom na Žabljak i Crno jezero, cene odgovaraju nadmorskoj visini). Odavde se put i dalje penje ali je nagib znatno manji (6-7%)

Vozila su retka. Asfalt je odličan, nov (postavljen 1998/99.) i uzan (jedva malo širi od staze oko Ade Ciganlije).

10

Veliki Štuoc. Kraj uspona. Levo se odvaja makadamski put ka vojnoj postaji na samom vrhu Velikog Štuoca - pristup zabranjen. Ovo mesto je i vidikovac sa koga se mogu posmatrati kanjon Tare (upravo na ovom mestu je najdublji), Ćurevac, i predeli na drugoj strani kanjona. Nastaviti pravo, asfaltom. Prvo se nekoliko stotina metara goredolira, a onda počinje fantastičan spust ka selu Crna Gora. Prvih 3-4km su vrlo strmi (8-10%) a kasnije je nagib manji. Serpentine, uzan kolovoz - voditi računa da brzina ne ponese. Vozila su retka, ali neko može naići baš u nepreglednoj krivini. Izvanredan pogled na kanjon Tare, Pivsku planinu i Maglić.

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam je sve lošiji što se dublje spušta u kanjon. 18

selo Crna Gora. Na raskrsnici ispred prvih koliba se završava asfalt. Okrenuti levo, ka kanjonu Sušice (pravo se može do Jezika, par kilometara udaljenog vidikovca iznad spoja kanjona Tare i Sušice). Zamoliti za vodu ako je potrebno - izvora nema sve do dna kanjona.

Spust u kanjon je prilično težak u drugom delu, zbog nagiba i rastresitog makadama.

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam uglavnom težak za vožnju. 25

Planinarski dom na dnu kanjona. Kafanica u domu, izvor ispred (odlična voda). Sušičko jezero u neposrednoj blizini (leti presušuje).

(Povratak ka Crnoj Gori? Nagib na usponu je 8-12%, i zbog lošeg makadama vožnja je izuzetno teška - ali moguća, uz odgovarajuću kondiciju. Što se brzine tiče, nema mnogo razlike između vožnje i guranja: od doma do vrha uspona u blizini Crne Gore je potrebno između 45 minuta i sat vremena angažovanog pedalanja/hodanja.)

Put u blizini doma počinje da se penje uz suprotnu stranu kanjona. Uslovi (nagib, makadam) su slični kao i pri spustu što znači da je teško, posebno početak. Ipak, ovaj uspon je nešto kraći. Usput ima puno malina.

Bolji makadam. 30

Kraj uspona. Uskoro se nailazi i na sjajan vidikovac iznad kanjona. Odatle se može videti i mesto na kome se on spaja sa kanjonom Tare. Nešto dalje se u šumi nailazi na rampu. Nije baš jasno zbog čega je tu, ali je definitivno treba podići i proći dalje putem.

Vozila vrlo retka, makadam solidan. 32

Nedajno. U selu počnije asfalt, ali posle par kilometara ga ponovo zamenjuje makadam. Pejaž su travnati brežuljci preko kojih prelazi put, stalno dobijajući na visini. Lepo i ne preterano teško goredoliranje. Ubrzo posle početka makadama ulazi se i u šume Milogore. Uspon.

36.7

Raskrsnica u šumi. Treba skrenuti levo (desno se ide ka Rupama i Crkvičkom polju i zatim se spušta do Šćepan-polja). 500m dalje počinje asfalt. Odatle do Trse se spušta kroz prelepu bukovu šumu.

Vozila vrlo retka, asfalt vrlo dobar.  40

Trsa. Kafana, pošta, i ne mnogo više od toga. Iz Trse se može spustiti i u kanjon Pive, do Plužina, atraktivnim i dobrim makadamskim putem (serpentine okačene o stranu kanjona, tunelčići kao na maketama železnica, pogled na azurnu vodu jezera).

Idući ka Pišću, iza Trse počinje par km dug uspon (6-7%). Lepi vidici na Pivsku planinu.

48

Pišće. Od sela počinje uspon sa nagibom 7-8%. U obližnjoj planini Postol nalazi se Grotna pećina, pravi podzemni soliter sa više spratova. Čobani tamo sklanjaju ovce.

51

Kraj asfalta. Uspon se nastavlja po makadamu. Na izlasku iz Todorovog dola (otprilike 10km od Pišća) na prevoju Prijespa se otvara pogled na Prutaš, jedan od najlepših durmitorskih vrhova (naizmenično brazde tvrdog krečnjaka i mekšeg peščara). Malo iza Prijespe, već nadomak Vodenog dola, otvara se pogled na Šarene Pasove (horizontalni, zatalasani pojasevi trave i kamena), Škrčko ždrijelo (iza koga se skrivaju Škrčka jezera i završetak kanjona Sušice), kao i na najviše vrhove durmitora: Đevojku, Bezimeni vrh, Bobotov kuk... U Vodenom dolu (pred početak spusta u Dobri do) se levo od puta, na mestu Vodeni krši, nlaze tumuli - ilirske nadgrobne humke, najverovatnije iz bronzanog i gvozdenog doba ili sa početka Nove ere.

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam umereno težak/ težak za vožnju. Od Sedla ka Stožini postaje sve bolji.

58 Kraj uspona. Na par poslednjih kilometara ima i napornog goredoliranja. Počinje spust u Dobri do.
62

Dobri do. Kraj spusta, početak uspona na Sedlo. 6-8%. Na početku uspona se prolazi pored izvora Šarban (levo od puta).

66

Prevoj Sedlo. Izvrstan pogled na Dobri do. Odatle počinje spust koji traje praktično sve do izlaska na put Šavnik-Žabljak, desetak km dalje. Izvanredni vidici.

Otprilike 1.5km od Sedla je izvor Studenac, desno ispod puta. Mesto se prepoznaje po maloj drvenoj tabli i klupi sa koje se pruža pogled na Valovito jezero i na atraktivni vrh Stožina.

Vozila vrlo retka, asfalt vrlo dobar.  70 Prolazak ispod Stožine, početak asfalta. Ubrzo počinje oštar spust koji se završava nadomak izlaska na put Šavnik-Žabljak.
Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar. 76 Izlazak na put Šavnik-Žabljak.
82 Žabljak

 

Žabljak - Šavnik - Krnovo polje - Bare Bojovića - Kapetanovo jezero - Nikšić (117km, ukupan uspon: 2000m)
mape, profili visina (166kB)

Saobraćaj slab, asfalt vrlo dobar ili dobar.

0 Žabljak. Put za Šavnik.
10

Raskrsnica kod Vražjeg jezera - ići pravo. Uskoro počinje spust

17.6

Donja Bukovica. Kraj spusta, raskrsnica. Tabla kaže: Šavnik pravo, Mljetičak-Šavnik desno. Ići desno (ona prva varijanta je preko Boana). Odmah se prelazi mostić. Počinje blag uspon.

19.5

Izvor desno (spomen-česma narodnom heroju Danilu Jaukoviću). Počinje uspon od 6-7%.

23

Kraj uspona (postoji i jedna kraća nizbrdica na 20. km). Kilometar dalje se prvi put otvara pogled na planine iznad Šavnika.

27

Mljetičak. Preko puta kafane se na livadi (desno) nalazi spomenik. On obeležava mesto na kome su 1840. ustanici iz Drobnjaka, Uskoka i Morače ubili Smail-agu Čengića.

Saobraćaj slab, asfalt dobar ali ima kratkih loših deonica. 28

Počinje oštar spust, serpentine. Oprez - iza nepreglednih krivina se može naići na goveda ili na automobil. Na 30. i 33. km iza krivina vrebaju opasne rupe u asfaltu.

34.6

raskrsnica na kojoj se spaja put koji ide preko Boana. Produžiti pravo.

35.2

Na jednoj krivini se na desno odvaja put za Petnjicu i kanjon Komarnice. Taj kraj je vredan posete, ali traži jedan dan vremena - oko 7km daleko je ulaz u fantastični kanjon Nevidio, poslednji osvojeni evropski kanjon. Malo dalje počinje i kanjon Komarnice.

Saobraćaj slab, asfalt odličan. 38

Šavnik. Lepa mesta za odmor uz reku Bukovicu. Put vodi i pored hotela "Šavnik" koji ima lepu kafanu na terasi. Odmah posle varošice počinje uspon na Krnovo polje (7-8%), dug 18km (uz 1-2km spusta na sredini). Na prvom delu uspona postoji uređen izvor, desno ispod puta.

Par km iza Šavnika je i raskrsnica na kojoj ne treba ići desno, na novi put ka Nikšiću, nego se držati starog puta.

56

Krnovo polje, kraj uspona.

~59

Posle jednog mostića treba napustiti asfalt koji vodi Nikšiću i skrenuti levo, na makadam (relativno blizu se u tom pravcu vidi par kuća).

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam solidan, pa srednje loš ili loš; ispod Žurima se delom vozi i koritom presahle rečice.

Slediti makadam koji s vremena na vreme prolazi pored katuna. Sa leve strane su litice Gackovih greda, na čijem kraju se već posle nekoliko kilometara vide kupa Velikog i Malog Žurima. Uspon je skoro konstantan ali nije naročito oštar. Posle Malog Žurima sa put spušta u Bare Bojovića.

Mala verovantoća da se sretne neko vozilo. Makadam težak/umereno težak za vožnju.

72 Bare Bojovića. Iza se uzdiže beli krš Međeđe grede, sledeće sa čime se treba uhvatiti u koštac. Makadam usponu na gredu je vrlo loš, naročito u početku, što zajedno sa nagibom (8-10%) vožnju čini vrlo teškom. Uspon je dug nešto više od 2km.
75

Mala Piperska Lukavica. Dolina koja vodi ka jezeru. Nekoliko katuna. Odatle do jezera ima goredoliranja (ipak sa više penjanja). Oko 2.5 km pre jezera, na mestu zvanom Nikšin kiljan se desno od puta u livadi vidi kameni sto sa stolicama. U njegovoj blizini je izvor.

79

Kapetanovo jezero. Od jezera se treba vratiti nazad istim putem do Bara Bojovića.

85 Bare Bojovića. Na raskrsnici reba skrenuti levo, ka Krnjoj Jeli.
~ 89 Krnja Jela. U seocetu postoji i jedna prodavnica, u kući na livadi levo iznad puta. Posle prodavnice je raskrsnica - nastaviti pravo. Kod poslednjih kuća sela počinje i asfalt. Stotinak metara je vrlo strm uspon, a onda počinje sjajan i strm (8-10%) spust dug 6km, kroz nisku šumu i krš.
Vozila su retka. Asfalt odličan, u neposrednoj blizini rudnika dobar, od rudnika ponovo odličan ili vrlo dobar. 95.2

Prekid asfalta, počinje makadam dug 2km. Potom opet ima malo asfalta, pa malo makadama. Ovo je zona rudnika boksita Zagrađe, do čijeg se površinskog kopa uskoro dolazi. Miniranje se obavlja tri puta dnevno i tada je put zatvoren. Raspored miniranja: 10-11, 13-14, 16-17h. Zvučni znaci prilikom miniranja:
prvi signal: jednom dugo - minske bušotine napunjene
drugi signal: dvaput dugo - mine spremne za paljenje
t-t-treći signal: triput dugo - početak paljenja
četvrti signal: jednom kratko - kraj miniranja
(Čisto radi potpunosti: BUMM! - mine upravo eskplodiraju. Ovo ne želite da čujete dok ste u zoni kopa.)

Na izmaku kopa je raskrsnica; pravo se ide za Župu, desno za Nikšić. Od rudnika se vozi širokim asfaltnim putem i ubrzo se sa prevoja ukazuje Nikšić, prostrt u dubini kao na dlanu.

Kocka u solidnom stanju 109 Počinje deonica sa kolovozom od kocke.
Saobraćaj najpre umeren, od Župe do Nikšića jači. Asfalt vrlo dobar ili dobar. 110 Župa, ponovo asfalt, raskrsnica - ići desno. Odavde do Nikšića je najpre blaga izbrdica a potom je ravno.
117 Nikšić

 

Nikšić - Vilusi - Risan - Herceg-Novi (105km, ukupan uspon do Risna: 1100m)
mapa, profil visina (75kb)

Saobraćaj nešto jači. Asfalt vrlo dobar.

0 Nikšić
10

Počinje 5km dug uspon ka Trubjeli (6-8%). Posle uspona se spušta oko 4km (uz jedan kraći uspon) a otom se goredolira po kraškoj zaravni, blago se penjući do Vilusa. Nije naporno ako čovek nije umoran, a ako jeste, prilično dosadi.

37

Vilusi. Simpa kafanica u centru sela, malo morske atmosfere iako je more još daleko. Iza Vilusa počinje nešto više od 3km dug uspon (6-8%). Pošto se vozi kroz šumu, penjanje olakšava hladovina koja već u tri popodne zapljusne put. Deonica od Vilusa do Risna je vrlo lepa.

Saobraćaj slab. Asfalt vrlo dobar.  43

Osečenica. Pored puta je rezevoar vode napravljen betoniranjem vrtače. U blizini rezervoara i ispod puta je izvor. Niske stene iznad puta su zgodne za ručak sa pogledom. Malo dalje počinje sjajan spust ka Grahovu.

46

Raskrsnica. Desno se ide za Grahovac a treba nastaviti pravo, za Grahovo. Jedan od autobusa za Igalo prolazi ovde oko 16:50h.

52

Grahovo. Kraj spusta. Kafić je u kamenoj kući sa leve strane puta, u senci ogromnog drveta. Iza Grahova se vozi kroz Dragaljsko polje, krivuda se kroz drvorede i između imanja ograđenih niskim kamenim zidovima. Put se još uvek se spušta ali lagano - zgodno za opušteno uživanje u ovom komadu crnogorske Provanse.

58.6

Raskrsnica u Dragaljskom polju. Do Risna se može i desno, preko Crkvica, ali je tuda malo duže i malo teže, sa dosta makadama. Zato je bolje nastaviti pravo.

62

Kraj blagog spusta. Počinje makadam i blag uspon.

Solidan, izuzetno širok makadam.  63

Kraj makadamskog komada, opet asfalt, počinje oštriji uspon kroz šumu (7-8%). Prvi kilometar je najstrmiji, kasnije je nagib manji. Pogled na Dragaljsko polje i obližnje kraške oštrice.

Saobraćaj slab, u blizini Risna jači. Asfalt vrlo dobar, ali uzan. 

66

Počinje spust - najpre blag, posle dva km postaje oštar.

71

Ledenice - crkvica Svetog Nikole. Ivanredan vidikovac - odavde se prvi put ukazuje Boka Kotorska, 550m ispod.

Odavde počinje i najlepši deo spusta do Risna (12km). Treba biti oprezan - kolovoz je uzan, ima puno nepreglednih krivina. Oluje i pljuskovi su ovde česti, a tada je najbolje zaboraviti na silazak i sačekati na nekom zgodnom mestu, jer asfalt biva tako klizav da se po njemu uz pristojan zalet može u patikama klizati po dva-tri metra. Za bicikl je ova deonica kao stvorena (kad je suvo, naravno) ali treba biti obazriv i ne dozvoliti da brzina previše ponese. Ma koliko lud ovaj put bio, lokalci njime voze čak i kamione sa prikolicom, o autobusima da i ne govorimo. Vozila se mimoilaze uz skoro obavezno vraćanje i manevrisanje jedne strane, pa je jasno da kolovoz nije dovoljno širok za balet u krivini pored nekog teškaša.

72

Sa desna se uliva put preko Crkvica.

77.2

Izvor sa leve strane puta. Voda polako teče pa se dešava da bude gužve.

81 Risan - kraj spusta, gradski park, izlazak na magistralu. Odavde do Herceg-Novog se vozi po ravnom, uz par značajnijih uspona (ne previše teških).
Intenzivan saobraćaj, asfalt vrlo dobar. 87

Kamp Naluka (desno, posle prelaza preko reke Kostanjice).

88

Kamp (levo, uz obalu)

91 Još jedan kamp.
92 Kamenari. Trajekt za Lepetane - zgodno za one koji bi da nastave ka Kotoru ili Tivtu, a da istovremeno skrate put (trajekt skraćuje put do Kotora za 30km).
105

Herceg-Novi



© Jone, 2001.