31. jul 2000.


Korita - Stjepovo - Doljani - Podgorica - Rijeka Crnojevića - Virpazar (88km)

mapa, profili visina (166 Kb)


Posle kafiloze i doručka kod Mila kupili smo kod Moma hleb, da ne zapostavimo drugu stranu.

Od Korita smo krenuli u fennomennomenalni spust, najlepši i najduži na čitavom Putu kojim se ređe ide: tridesetak kilometara zujanja niz krivudavi asfalt koji nas je vodio kroz albanska sela Deljaj i Stjepovo, izvodio na vidikovce iznad gornjeg dela kanjona Cijevne, i na kraju preko Doljana spustio u Podgoricu. Iza Stjepova smo doduše morali da savladamo uzbrdicu dugu nešto više od dva kilometra, i prilično nevaljalu - pedenca je postajala sve veća i na kraju se ugojila do dvanaest procenata. Zato smo sa prevoja imali sjajan pogled na Prokletije, na albanske planine i Podgoricu, a ubrzo je i Skadarsko jezero odlučilo da nas usreći pokazujući nam dobar komad svog plavetnila koje je, kako će se posle pokazati, bilo još čitav dan vožnje daleko od nas. Ali kako je samo blistalo, kako je obećavalo i činilo da srca zaigraju od poziva daljina koji se provlačio kroz uzbudljivi nemir jutra!

Iz Deljaja je pak bio najlepši pogled na Cijevnu, a posmatrajući sa visine tanku belu liniju makadama koja je uz suprotni zid kanjona "himalajski" vijugala ka albanskoj granici, dali smo sebi reč da ćemo njome kad-tad proći. Sela u ovom kraju su osim po svojim stanovnicima, katoličkim Albancima, karakteristična po dvorištima i poljima ograđenim niskim kamenim zidovima, pa će prolazak ovuda probuditi uspomene u onima koji su voleli dalmatinska ostrva: pejzaži i atmosfera su slični. Automobila nigde, divno jutro, nizbrdica... neokrnjena pedafilija, šta drugo reći. Spust iz Korita je bio još jedan od onih koji se mogu preporučiti za "bar jednom u životu " tefter. Pa ko smatra da još nije živeo, ili da je tek pomalo vegetirao zato što nije uspeo da stigne do Amerike, Švajcarske ili Sejšela, može da procveta i oseti se budnim tokom ovog ovde spuštanja sa neba na zemlju.

Bio je ovo prvi dan u kome nismo imali skrivenih briga oko toga hoćemo li moći da prođemo tamo kuda smo planirali, kakav će biti put, i da li će ga uopšte biti. Takva senka iz pozadine je redovno začin na avanturi, kao biber u supi, i čini njen ukus jačim. Ali kada nedoumica nema i kada se vozi fino vaspitanim putevima koji usto postoje i na karti, dolazi se u fazu sasvim opuštenog meračenja. Ovo je bilo jedno takvo jutro, i mi smo ga voleli i u njemu uživali do poslednjeg delića.

Podgorica: vrelo, vrelo, vrelo. Za manje od sat vremena spustili smo se sa 1380 na 42 metra nadmorske visine, i iz prolećnih petnaestak stepeni uronili u rernu podešenu na četrdeset. A ta 42 metra... ne verujem da bi ih ikoji Crnogorac i Podgoričanin koji drži do obraza uopšte nazvao nadmorskom visinom, no bi ih okarakterisa' ka tursku podmetačinu u mjerenju i izostavljanje bar dvije nule, zbog čega će glave padati koliko odmah. Nismo se mnogo zadržavali u centru, da ne bismo građanstvo uznemiravali ni svojim kosama rasčupanim vetrovima visina, ni unezverenim izgledom osoba koje teško shvataju da više nisu na planini.

Podgorica

Leži na obalama šest reka - Morače, Ribnice, Zete, Sitnice, Mareža i Cijevne - na nadmorskoj visini od 45 metara, 56km od mora.

Na osnovu podataka o rimskim putevima izvesno je da je na mestu današnjeg grada, kod ušća Ribnice u Moraču, postojala karavanska stanica Alata (Halata), potom i ilirsko-rimski grad Birziminium, ali se isto tako zna da je ovaj prostor bio nastanjen još u mladjem kamenom dobu. U ilirsko vreme su na podrucju Zetsko-bjelopavlićke kotline živela ilirska plemena Labeati i Dokleati. Labeati su naseljavali područje od Skadra do današnje Podgorice, a njihovo glavno utvrđenje je bilo Meteon (današnji Medun). Dokleati su živeli zapadno od današnje Podgorice, niz dolinu Zete do današnjeg Nikšića. Glavno mesto im je bila Duklja, grad koji prvi put pominje Ptolomej u 2. veku pre nove ere, i koji se nalazio oko tri kilometra severozapadno od današnjeg centra Podgorice, na mestu gde se Zeta uliva u Moraču. To je za ono doba bilo veliko mesto, sa 8 do 10 hiljada stanovnika na prostoru koji je imao jedva nešto više od desetak kilometara u prečniku, ali u kome je postojala kompletna komunalna infrastruktura. Dokleati su se znatno brže razvijeli nego Labeati, pa je Duklja u vreme Rimljana postala centar provincije Prevalis i doživela dalji uspon kao privredni, politički i verski centar. Prema nekim podacima u to vreme je imala skoro 40 hiljada stanovnika. Po njoj se i šire područje nazivalo Duklja, da bi se tek posle 11. veka ustalio naziv Zeta.

U 5. veku, u vreme početka raspada Rimskog Carstva, u ove krajeve stižu prva slovenska i avarska plemena. Interes Slovena za stvaranjem sopstvene države i interesi Vizantije su bili u sukobu pa su se vodile stalne borbe tokom kojih i Duklja biva porušena. To se najverovatnije desilo 602. godine, jer od tada nema više pomena o njoj kao o živom gradu. Arheološka iskopavanja na terenu na kome se Duklja nalazila počela su još u 19. veku, a nastavljena su posle Drugog svetskog rata. Najveća zbirka nađenih ostataka i predmeta nalazi se u Zavičajnom muzeju i u Arheološkoj zbirci Podgorice.

U 11. veku na mestu nekadašnje Alate nastaje značajnije novo naselje, Ribnica. Prvi pomen ovog imena datira iz vremena Nemanjića: Sveti Sava i srpski kralj Stefan Prvovenčani u "Žitiju Sv. Simeona" pominju je kao mesto rođenja svog oca, raškog župana Stefana Nemanje.

Ribnica kasnije dobija naziv Podgorica, a izgleda da su oba naziva sve do 15. veka bila uporedo u upotrebi. Ime Podgorica se prvi put pominje 1326. godine u jednom kotorskom dokumentu, a potiče od imena brda Gorica u severnom delu grada.

Grad je u vreme Nemanjića bio razvijen i ekonomski jak. Putem preko Trebinja i Nikšića održavane su intenzivne trgovačke veze sa Dubrovnikom. No Balšići, a kasnije Crnojevići, nisu odoleli naletu Turaka na ove krajeve i Podgorica je pala 1474. godine. Turci su do 1477. godine tu izgradili veliku tvrđavu, koja je postala osnovna poluga njihove vlasti na ovom prostoru. Iz nje su kretali u kaznene ekspedicije na nepokorna plemena, ili se u njoj branili od napada. U periodu izgradnje tvrđave nastao je i niz orijentalnih ulica i kuća, koji će kasnije biti poznat kao Stara Varoš. Kako je čuveni turski putopisac Evlija Čelebija 1660. godine doživeo tvrđavu i kako je opisao Crnogorce u to doba, možete pogledati ovde. Zanimljivo je da Evlija pominje da je posada tvrđave sastavljena od lokalnih momaka koji "strogo nadziru kotorske, klimentske i crnogorske buntovnike i ne daju im ni da oči otvore".

Tek 1878. godine Podgorica je odlukom Berlinskog kongresa pripojena Crnoj Gori. Evo kako se grad opisuje u knjizi "Zemljopis Knjaževine Crne Gore" iz 1895. godine, iz koje su učila deca u trećem razredu osnovne škole: "Glavno je mjesto u ovoj nahiji Podgorica, koja se nalazi na utoku rijeke Ribnice u Moraču. Ono je najveća varoš u Crnoj Gori. Ima oko 6000 stanovnika. (...) U Podgorici su dvije pravoslavne crkve i jedna rimokatolička, nekoliko džamija, zemljodjelska škola, osnovna muška i ženska škola, mejtep, okružni i varoški sud, opštine, pošta, telegraf i čitaonica. Ovo je po trgovini prvo mjesto u državi. Oslobođeno je ispod Turaka 1879. godine. Ovdje se rodio veliki srpski vladar Nemanja. Blizu Podgorice nalazi se knjažev dvorac Kruševac na desnoj obali rijeke Morače. Na Morači je čuveni Vezirov most. Na utoku rijeke Zete u Moraču nalaze se razvaline staroga grada Duklje."

U Prvom svetskom ratu Podgoricu su austrijske trupe, a oslobođena je 1918. godine. U periodu između dva svetska rata imala je oko 13000 stanovnika. U Drugom svetskom ratu bombardovana je više od sedamdeset puta i bila potpuno razorena, a poginulo je 4100 stanovnika. Oslobođena je 19. decembra 1944.godine. Od 13.jula 1946. (kada je postala i glavni grad Republike Crne Gore) do 2. aprila 1992. nosila je ime Titograd.

Od značajnijih građevina u današnjoj Podgorici vredi pomenuti i crkvu Sv. Đorđa (11. vek) u kojoj je po predanju kršten Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, kao i sahat kulu iz druge polovine 18. veka, zadužbinu Adži-paše Osmanagića.


Liliputanska lepota:
kanjon Cijevne u Čemovskom polju. (J)
Da biste
stekli utisak o razmerama, pronađite
Cecu na levoj ivici.

Posetili smo Bećovog unuka, već pomenutog alpinistu Ivana Lakovića, koji je komadeškom belog gipsa bio čvrsto usidren kod kuće: dva dana ranije je prilikom jednog pentranja slomio stopalo. Kod Ivana nas nisu pustili bez ručka, pa smo pola dana potrošili dok dlanom o dlan. Zato smo po najvećoj vrućini krenuli preko tepsije Čemovskog polja, putem ka Tuzima. Nismo išli daleko, samo do oko pet kilometara udaljenog Ržaničkog mosta, ispod koga teče reka Cijevna. Razlog za odlazak do tamo se vidi na slici: malo čudo u uzanoj pukotini koja se pruža poljem. U kilometrima dugoj kamenitoj ravnici ne može se videti nikakav znak ove čarolije sve dok se ne dođe do nje. Onda se odjednom kroz sivilo i mrko životarenje žbunja kao priviđenje ukažu pukotina i smaragdna voda na njenom dnu.

Cijevna izvire u albanskom delu Prokletija, u blizini sela Vermoši, potom kod Stjepova prelazi u Crnu Goru. Taj deo njenog kanjona sasvim se razlikuje od ovog u Čemovskom polju - onde je to bio veličanstven ali "klasičan" kanjon, a ovo ovde je bilo duboko desetak metara i toliko uzano da se na mnogim mestima skoro moglo preskočiti.


Ćutim, curkam, nikog ne diram... (J)
Sporo, gotovo neprimetno proticanje kristalno bistre tišine sa Prokletija. Ona će se uliti u
Moraču i sa njom stići do Skadarskog jezera. Odatle će poneka mrvica sa Bojanom dospeti
do Jadrana, a tamo će zbog nje neki talas zaćutati usred pesme svoje braće, ili zastati
nadomak peščane obale.

Nije dakle da se samo otrov drži u maloj bočici, i lepota sasvim lepo staje u isto pakovanje. Vratili smo se u Podgoricu i odatle krenuli ka Rijeci Crnojevića. Prvo je bilo ravno, a onda uglavnom uzbrdno do skretanja za Rvaše i Rijeku. Malo iza ovog skretanja prolazi se pored spomenika na Carevom Lazu. Na ovom mestu, koje se nekada nalazilo na granici Lješanske i Riječke nahije, vladika Danilo je sa malom vojskom pobedio šezdeset hiljada Turaka. U boju je poginulo oko dvadeset hiljada Turaka, što je stvar koju bi pod hitno trebalo da ispita Karla del Ponte.

Rvaši su polazna tačka za skitanje po lavirintu laguna na jugozapadnom kraju Skadarskog jezera. Ovo je svet za sebe, čarobno malo kraljevstvo koje se lomi između močvare i jezera, sa poljima ograđenim kamenim zidovima, sa uzanim i krivudavim putevima na kojima će se retko sresti automobil, sa seocima u kojima uglavnom žive starci. To je tihi predeo kome frizuru određuju meandri reke Crnojevića, predeo koji po svom izgledu spada u najlepše ali i najneobičnije u današnjoj Jugoslaviji. Mi smo obišli Karatunu a potom i Karuč, drevno ribarsko mestašce kamenih kuća (pominje se pod tim imenom još kao rimsko naselje), uramljeno vodom i krševitim brdima okolo. U Karuču je obavezna poseta jedinoj kafani u selu. Treba dobro gledati da se ne promaši jer se nalazi u jednoj od kućica, ima terasu sa pogledom i mrežu koja je nehajno prebačena preko uskog neba dvorišta, da obezbedi hlad. Lutanju po ovom prostoru omeđenom putem preko Rvaša, rekom Crnojevića, Skadarskim jezerom i Moračom, vredelo bi posvetiti mnogo više vremena. Lepa mogućnost je recimo da se, što stazama koje vode ivicama močvarnih livada, što čamcem, obiđu Dodoši, Prevlaka i Kom, da se sa te zapadne strane pređe do starog grada na brdu, Žabljaka Crnojevića, a onda da se izađe na magistralu i nastavi ka Vranjini, Virpazaru i moru.


Karuč (J)

Mi smo samo načeli ovaj kraj, a to nam je oduzelo čitavo popodne. Do sumraka smo stigli u Rijeku Crnojevića, vozeći slikovitim i mirnim putem koji se visoko držao na bokovima brda, pa smo se tako iz lože divili vizurama kraja kroz koji smo prolazili, i za koga već pomenuh da je neobičan. U jednom od najlepših fjordova Evrope voda vijuga među kupama koje često podsećaju na vulkane. U dremljivim malim zalivima se lokvanji i trska, tepisi rogoza, žutilovke, vodene metvice i svetlozelene žabokrečine, mešaju sa slobodnom vodom koja posle, ostavljajući za sobom vijugavi trag i zaobilazeći sićušne rtove, stiže do prostranstva jezera. To prostranstvo se manje vidi a više sluti po osunčanim stranama Rumije koje se strmoglavljuju u udaljene, sunčanom izmaglicom omekšane perspektive, ali se i skupljaju oko nečega što zaklanjaju posmatraču bliska brda - a to je tanko iskovana ploča jezera, šta drugo.

Čim ova panorama ugrabi neko radoznalo oko, počinje da se valja ka nekoj udaljenoj tački, fokusu nerazgovetne i neodređene čežnje za daljinama, za odlaskom, za stizanjem negde. Ta tačka je toliko udaljena i tako dobro sakrivena, da ubrzo biva jasno kako se ne nalazi ispred posmatrača, nego u njemu. Zato ovde za svakoga postoji drugačiji horizont. Mene su razbarušene obale i vode nekadašnje Zete za trenutak prenele na najjužniji kraj Južne Amerike, na samo dno naše kugle, tamo gde se u ludoj zbrci kopna, kanala, ostrva i mora Ognjene zemlje nalazi vijugavi prolaz koji je Magelana iz Atlantika konačno propustio u Pacifik.


Fjord Rijeke Crnojevića (C)

Rijeka Crnojevića nas očigledno nije očekivala jer nas je dočekala odevena samo u večernje senke i neuredna. Glavna ulica je čitava bila prekopana, pa je to i još nekoliko napuštenih i polusrušenih kuća učinilo da pomislimo kako smo se, spuštajući se u uzani procep među brdima u kojima se mesto nalazi, spustili i niz vreme, u doba Turaka i vreme Kara Daga ("kara" - crn, "dag" - planina, gora). Bilo je ipak dobrog opravdanja za ovakav izgled: Rijeka je trebalo da dobije lepo uređeni centar, popločan posebnom vrstom kaldrme. Verovatno danas i izgleda lepo, ali smo mi mogli samo da naslućujemo kako će to biti dok smo preskakali gomile zemlje i kamenja i pokušavali da u iskopinama nađemo neku prodavnicu i mesto za prenoćište.

Rijeka Crnojevića

Nalazi se na izvoru istoimene reke koja se ubrzo uliva u Skadarsko jezero. Mesto je bilo naseljeno još u 15. veku, u vreme Crnojevića.

Evo kako se opisuje 1895. godine, u već pomenutom udžbeniku "Zemljopis Knjaževine Crne Gore": "Jedina varoš u ovoj nahiji (Riječkoj) jest Rijeka, koja se nalazi pod brdom Kostadinom s lijeve strane rijeke Crnojevića, a ima oko 500 stanovnika. Ljeti je u njoj velika vrućina, a zimi je dosta toplo. Ovdje je knjaz podigao zimski dvorac Ljeskovac. Na rijeci postoji uprava varoši, opština i telegraf. U blizini na suprot varoši Rijeke, na desnoj obali rijeke Crnojevića uzdiže se brdašce Obod, na kome je nekadašnji vladar Crne Gore Ivan Crnojević sazidao bio grad 1482. godine. Ovdje je danas osnovna škola i crkva. Grad Obod još je stoga znatan, što je tu bila prva srpsko-slovenska knjiga štampana 1493. godine."

Grad-tvrđavu Obod je od 1475. ojačavao i dograđivao Ivan Crnojević, jer je postalo izvesno da će dotadašnja prestonica, Žabljak Crnojevića, pasti u turske ruke. Kad je sultan Mehmed II Osvajač 1478. godine konačno osvojio Žabljak, Ivan je došao na Obod. Odatle je posle nekog vremena dvor preselio na Cetinje. Obod je bio u rukama Turaka i tokom 16. i 17. veka, a u 18. veku su ga ponovo naselili Crnogorci. Tada je dobio i naziv Riječki grad. Ispod njega su se najpre nalazila skladišta prozvoda okolnog stanovništva, a u 19. veku su se tu pojavile i prve kuće. Tako je nastala Rijeka Crnojevića.

Trideset godina posle Gutenberga, na Obodu su izlivena ćirilična olovna slova i počela je rad prva štamparija kod južnih Slovena.

Simbol Rijeke Crnojevića i ono zbog čega je uvek bila jedan od obaveznih motiva na razglednicama i u monografijama o Jugoslaviji, jeste Mostina - kameni most koji je skupa sa kućom na njegovom kraju izgrađen 1855. godine, za vreme knjaza Danila. Zamenio je drveni most koji je ranije tu bio izgrađen po nalogu vladike Njegoša.

Posle dosta muvanja konačno smo odlučili da šatore podignemo na livadi sa druge strane čuvenog mosta. Tamo je bilo fine trave koja se protezala sve do vode, i visokog drveća na čijem smo korenju mogli lepo da večeramo i posedimo pre spavanja. Jedina kuća na toj strani bila je nekakva brvnarica u baš-me-briga stilu, u kojoj se nalazio kafić. Malo smo zazirali od bučnih gostiju i muzike, ali se pokazalo da nije bilo razloga za to. Ustvari, blizina kafića nam je donela i jedno prijatno poznanstvo. Još smo podizali šatore kad je neka tanka prilika potekla iz škiljave svetlosti vrata, prešla preko livade i jezera prvog mraka, i doplovila do nas. Zabelelo se lice i začuo pozdrav, pred nama se našao karadaglija u zlatnoj sredini dvadesetih. Predstavio se: Draško Ražnatović. Sa njim smo posle divanili do kasno, ležeći ispred šatora i usred jakog mirisa nane, gosteći se tihim mrmorom reke, pesmom cvrčaka i zovom ćukova.

Draško ima ženu i malog sina. Požalio nam se da jedva sastavljaju kraj s krajem jer radi samo on, a zarađuje oko sto pedeset maraka mesečno. Pitali smo se kako mu uopšte uspeva to sastavljanje, jer su cene u Crnoj Gori bile mnogo više od onih u Srbiji a njegova plata je odgovarala srpskom proseku. To se barem slagalo sa onime što je rekao da je - Srbin. Ne treba onda ni pominjati da je bio za zajedništvo Srbije i Crne Gore, ali je bio i prvi koji nije mirisao Slobu. Imao je i jedan neobičan hobi, bolje reći strast: zanimale su ga strašne pojave, vampiri, vukodlaci i slične stvari. Upravo je prethodnu noć proveo na mesnom groblju, i žalio se: "Svi drugi vide nešto, a kad ja odem - ništa". Na groblje je otišao jer je stigla "prijava" nekog meštanina da je prolazeći tuda u zlo doba, čuo čudne zvuke i video neke avetinjske prilike kako lutaju oko krstova. Ali pred Draškom koji nema straha nego bi naprotiv voleo da već jednom doživi susret sa nečistim silama, ništa se nije dogodilo. Zbog dokazane hrabrosti i hladnokrvnosti u ovom specifičnom aspektu društvenog života, jednom su ga zvali u treće selo, u kome je nečastivi bio zaposeo neku kuću. Stvari su letele po sobama, jezoviti krici i urlici činili da niko nije smeo ni da otvori vrata, kamo li da uđe unutra. No karadagli nečastivom je došao crni petak kad se pojavio strah i trepet zvani Draško, i radosno uleteo unutra nadajući se konačnom upoznavanju. Avaj, šejtan je videći ko dolazi pokupio prnje i na vreme klisnuo, pa naš ghostbuster u kući nije zatekao ništa osim šuplje promaje.

Draško nam je pre povratka u kafić ostavio adresu i pozvao nas da se obavezno javimo kad sledeći put budemo dolazili. Obećao nam je vožnju čamcem po reci Crnojevića i jezeru. Zahvalili smo se i zauzvrat mu poželeli da Sila bude uz njega i da što pre sretne nekog vampira kapitalca.

Rijeka, jutro (J)

Ujutro smo nastavili ka Virpazaru. Prošli smo ispod Oboda, uhvatili visinu i zamakli u brda iz kojih jezero više nismo mogli da vidimo. Bilo je goredoliranja, ali je zato put i dalje bio vrlo lep i vrlo miran, a vodio nas je pored finih seoca Riječani, Čukovići i Komarno, kroz kameniti ali i jarko zeleni mediteranski pezjaž i njegove jutarnje mirise. Kuće u selima skoro da nismo ni videli jer su bile odmaknute od puta i sakrivene zelenilom. Samo su krovovi virili, i oni slični kršu u kome su rasli. Vožnju iza Komarana smo zapamtili po sjajnom spustu, po kupinama pored puta, po uzanom kolovozu koji se probijao kroz pravi tunel od vegetacije, i po sokolovima koji su kružili iznad nas. Kad smo potom savladali tri kilometra uspona, obreli smo se iznad Virpazara i ponovo ugledali Skadarsko jezero, sada naglo poraslo. U varoš smo se sjurili niz serpentine i niz pet kilometara nizbrdice - opet jedno od onih izvanrednih zujanja kakvima su naši dani, zahvaljujući upornom crnogorskom reljefu i još upornijim graditeljima puteva, obilovali.


Iznad Virpazara i Crmnice (C)
Levo se vidi zaliv Skadarskog jezera, u pozadini je Rumija.
Virpazar je hrpica krovova pod brdom u blizini jezera .

Virpazar je ubavo malo mesto ispod Rumije, na ivici močvarnog trerena koji nešto dalje prelazi u jezero. Ta pitoma oaza međ' oštrim kamenjem je intenzivno zelena, pa se čini da je Virpazar čuperak cigle pale po mahovini. U tom čuperku postoji sve što je potrebno umornom putniku: česma, pekara, hlad u parkiću. Kome je do atraktivnih snimaka sa saputnicima, može da iskoristi jedan ruski hoverkraft koji polako trune u centru i koji izgledom više podseća na avion. Kroz Virpazar prolazi i magistrala Podgorica - Petrovac, ali smo je mi samo presekli i odmah se domogli mirnog puta uz Skadarsko jezero.

Virpazar

Mestašce sa stotinak stanovnika na ušću Crmnice i Orahovske reke u Skadarsko jezero. Pominje se još u 13. veku, u povelji srpskog kralja Vladislava manastiru Vranjini. Iz turskog doba potiču ostaci tvrđave Besac. U vreme vladike Petra I Petrovića već je bio važno trgovačko mesto. I ime je dobio po tome što je bio jedan od četiri najveća pazara u Crnoj Gori. Po završetku ratova sa Turskom, 1878. godine se gradi put do Bara i Cetinja, a Virpazar dobija železničku prugu i malu luku (u kojoj su se brodovi vezivali za ukopane cevi zarobljenih turskih topova).

Nedaleko od Virpazara se u plodnoj Crmnici nalazi manastir Brčeli. Donji manastir je po predanju zadužbina Jelene, kćeri kneza Lazara i udovice Sandalja Hranića. Jedno vreme je bio opusteo i srušen, a obnovljen je 1881. Nastanak Gornjeg manastira predanje vezuje za samozvanog crnogorskog cara Šćepana Malog koji je vladao Crnom Gorom od 1767. do 1773. godine. (Prema knjizi "Blago na putevima Jugoslavije". )

Crmnica je najpoznatija po vinu - crmničkom vrancu koji spada u najcenjenija vina na svim svetskim trpezama, a bilo je na međunarodnim zložbama proglašavano i za najbolje vino na svetu. Pravi se od sitnog crnog grožđa koje iz nekih još nedokučivih razloga niko nije uspeo da prevari i nagovori da na nekom drugom mestu ili podneblju dâ onu boju i onaj ukus koje ima kad raste ovde. Da bi jadnim belosvetskim gurmanima zadali još više muke, lokalci tvrde da je najbolje meze uz vranac riba ukljeva, koja živi samo u Skadarskom jezeru i više nigde na svetu :) Virpazarčani poslednjih godina nastoje da na fešti pod nazivom "Festival vina i ukljeva" pokažu gostima kako ova jedinstvena kombinacija funkcioniše.