Midžor
sažvaćak
by Jone (decembar 2002.)

4. oktobar 2002:
Babin Zub (planinarski dom) - Midžor (8 km)

Na ovoj stranici su podaci koji vam mogu koristiti ako planirate vožnju gornjom trasom. Za druge korisne podatke o ovom kraju (Pirot - Stara Planina) pogledajte sažvaćak priče "Od Vlasine do Stare Planine". A ako želite da znate kako je zaista izgledao uspon na Midžor, pogledajte priču "Pao Džormi".

Napomena: iako je uložen maksimalan trud da data rastojanja i podaci budu što tačniji, moguće su netačnosti ili nepreciznosti. Treba uzeti u obzir i da se može promeniti situacija sa putem, kao i sa mogućnostima i uslovima smeštaja.

Primedbe, ispravke, komentari... izvolite.

 

Babin Zub (planinarski dom) - Midžor (8 km)
mapa, profili visina (68Kb)
osrednji ili lošiji makadam, na pojedinim mestima razrovan. Težak uspon, prvi kilometar je najstrmiji, kasnije je nešto lakše. 0

Planinarski dom i motelčić EPS-a, odmah pored doma. Dom je u solidnom stanju, drži ga privatnik, prenoćište košta 5 evra (2002. godina), za veće grupe posle pregovora može i malo jeftinije. Cena jednog (vrlo dobrog) obroka je oko 2 evra. Kontakt: DP "Banjica", direktor Jovan Stamenić, 19350 Knjaževac ili Vesna Kostić, Savez sportova Knjaževac, tel. 019/43-148, faks 019/42-006. U samom domu ne postoji telefon. U motelu pansion za planinare košta oko 15 eura . Za taj status se treba prvo najaviti EPS-toursu u Beogradu: Balkanska (Direkcija EPS-a). Telefon motela: 019-731-780.

Na putu do karaule orijentacija se svodi na praćenje makadamskog puta. Tokom prva dva kilometra na par mesta postoje račvanja, ali se putevi brzo opet spajaju. Ako postoji nedoumica, kratko izviđanje bliže okoline bi trebalo da reši stvar.

7.7

Ostaci naše granične karaule. Odatle do vrha treba ići pešice (oko 5-10min) jer se savlađuje vrlo strma travnata padina. Po lošem vremenu i magli se treba truditi da se zapamte neki orijentiri za povratak (veće stene i useci - drugoga nema).

jedva vidljiva kozja staza 8

Midžor, vrh



© Jone 2002.