Turoteka  

Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi
 

13. maj 2007.

Preko preče, naokolo bliže
Ili još jedna "lagana" tura po južnim obroncima Kučajskih planina (91Km)

Vozili:
Jone, Neša Manojlović, Goran Ivetić
Supur
, Vlada Naumović, Dejan Jovanović,
Srđan
Vukmirović i Goran Dubajić

tekst:
Neša Manojlović

fotografije: Supur (S), Jone (J), i Neša (N)

3D mapa (450Kb)


Kučajske linije (S)



Lagani uvod…

Ove godine sam opremljen novim bajkom polako kružio oko Jagodine i kobajagi pokušavao da nabacim kondiciju, sve u nadi da ću vrlo brzo krenuti put "velike vode" odnosno na neke duže (i ozbiljnije) dnevne ture… I pored najboljih namera, kondiciju nisam stekao jer par kilometara van grada tu sreću ne donosi, pa sam tako naoružan strpljenjem i dobrom voljom čekao da se slože sve kockice, a njih nigde…
Ekipa (S)
  Takva razmišljanja podelih sa Jonetom koji je sezonu već dobrano arčio (ako za njega sezona uopšte i postoji?). On je nagovestio da bi bilo lepo ponovo se družiti (beše to Kučaj 2000-te...) i tokom leta voziti zajedno po ovim krajevima. "Uh", pomislih, "ima dovoljno vremena za temeljnu pripremu", te proredih i ono malo redovnih kilometara po okolini tako da ostadoše samo dobra volja i strpljenje...

Iznenada Jone u jednom mailu nagovesti da planira vožnju za vikend i da mu se Kučaj čini baš zgodnom idejom, a pošto sam ja najbliži Kučaju dođem mu kao nezaobilazni domaćin. To je bila ona iskra koja se čekala :) Moja davnašnja želja je bila da prođem napuštenim tunelom na Samanjcu (priiilično dugim) pa predložih tu maršrutu a Jone je sa zadovoljstvom prihvati. Tako smo u glavi već imali zrelu ideju za planiranu dnevnu turu i ostalo je samo da se razrade tehnički detalji. Uspeo sam da angažujem i jednog novog člana bratstva - Dejana Jovanovića iz Paraćina - pa rekoh sebi da ako se Beograđani i ne organizuju za dolazak, pašće ipak jedna lepa lagana vožnja. Međutim veče pred dolazak saznadoh da braća po oružju dolaze sa dvoja kola, ukupno njih šestorica. Pomislih, biće to najmasovnija grupa bicikista koja je krstarila Kučajskim planinama :)

Zeleni teflonski tiganj (da se ne zalepimo)
sa plavo belim-poklopcem
(da budemo reš a da ne zagorimo)  (J)

Tako sam eto sve sklopio, društvo je tu, voljno i raspoloženo, ja sa novim bajkom i potrebnom opremom, jedino me je malkice brinula ta prokleta kondicija (loša iskustva od ranijih godina). No pomislih da nema razloga za brigu jer sam to Jonetu i napomenuo, pa bila planirana tura od 50-tak km terenske vožnje - nešto što "stari vuk" poput mene može da izdrži i bez pripreme. A da sam samo znao…

Dogovor je bio da se nađemo kod planinarskog doma na Grzi, gde ostavljamo automobile, montiramo bajkove i krećemo na turu za koju je Jone dobar deo noći ucrtavao logove, proveravao karte i snimao puteve… uzaludno, kako će uskoro da otkrije :)


Pripreme za polazak na (ne)predviđenu maršrutu…

Jagodinsko-paraćinski dvojac je na Grzu stigao prvi a beogradski šesterac je malo (mnogo) kasnio. Ništa strašno, znam ja da se teško ustaje rano ujutru :) Šta više, to je pomoglo da sa vrhova Kučajskih planina oteramo jutarnje namrgođene oblake koji su tokom noći ostavili trag u vidu blage kiše. Uostalom, dvojac je vreme prekratio uz kafu i domaću rakiju na terasi lepog i renoviranog motela "Koliba" :-)

U dvoja kola je stalo 6 biciklista i 6 bicikala koji su se vrlo brzo (iskustvo…) raspakovali kod planinarskog doma na Grzi i odmah bili orni za planiranu turu: do Samanjca i pomenutog tunela, pa krugom preko Straže do Javoračkog vrha i onda spust do Grze i naših kola.


Uspon ka Velikoj Brezovici
jednim delom vodi divnu kroz četinarsku šumu (J)

Da malo meditiramo... (N)

Međutim novopečeni partijski drug (zašto uvek te 'nove i mlade snage'?) reče da je tamo bio prošle nedelje, da je voda u tunelu jedno pola metra duboka, i da se može proći ali sa nogama mokrim do kolena?!? Pih… mnogima su želje odmah splasnule, ali i pored Jonetove upornosti (sasvim opravdano - verovatno mu je bilo žao celonoćnog spremanja dogovorene maršrute!) došlo je do preglasavanja, kako to i inače rade u svim demokratskim jednopartijskim ćelijama. I predložena je nova maršruta (kojom niko ranije nije vozio… naravno!) i koja je podrazumevala prolaz kanjonom Radovanjske reke.

Da bi se do tamo stiglo trebalo je napraviti lep (i dug!) krug po južnom delu Kučaja. Izgleda da je dužina tog kruga jedino mene brinula, jer sam jedino ja postavio pitanje "a koliko to iznosi u km?" Dobih "vrlo ubedljiv" odgovor da je nešto duži, ali ne previše - sve zajedno bi trebalo da "košta" negde oko 60km. Rekoh sebi: "Pa dobro, gde je 50 tu je i 60 - šta je to 10km gore-dole. Izdržaćeš to, ne brukaj se…" I kad su ostali, napunivši bidone na česmi ispred pl. doma, složno krenuli lepim asfaltnim putem prema Sisevcu, meni nije ništa drugo preostalo nego da hvatam korak i da se iskreno nadam da je procena od 60km za ovaj krug bila realna…

Osvajanje visina…

Negde oko deset sati, sa 400mnv i sa nula km na cajgerima, osmorka se otisnula u avanturicu. Kako to obično biva, odmah je krenuo jak uspon ka prevoju Golo brdo, dobrim asfaltnim putem bez imalo saobraćaja a obraslim šumom koja nas je jako dobro čuvala od sunca. Sa prevoja nam se otvorio prvi divan pogled na zeleni tepih Kučaja, što je nagoveštavalo uživanje svih čula tokom dana koji smo načeli.

Posle 6-7km konstantnog uspona i dobrog pa sve lošijeg puta dolazi se do raskrsnice na kojoj asfalt prestaje, i gde se pravo ide ka Sisevcu (i Ravaničkoj pećini u kojoj su nedavno stradali studenti Geografskog fakulteta), a na putu desno stoji putokaz "Pešterac" koji smo i mi sledili.


Pejzaži se samo smenju, a svaki je lep (N)

Posle samo par stotina metara na sledećoj raskrsnici skrećemo levo, dok pravo ostaje drugi putokaz za Pešterac (nekom drugom prilikom…). Još uvek vozimo uzbrdo i tako će biti sve dok ne stignemo do čuvene kučajske visoravni – Velike Brezovice.

Grupa se razvukla po makadamu koji je u ovom delu zadavao glavobolje jer je bilo dosta ogoljenog i strčećeg kamenja, što je na usponu vrlo nezgodno. Prošli smo Malu i Veliku Papratnu uglavnom držeći istu nadmorsku visinu, i krenuli ka mestu zvanom "Vučja čeka". Ne znam da li se tu stvarno čekaju vukovi ali čeke zaista ima, što se slikama da potvrditi :).

Tu se desio prvi (i jedini) maler, a ja još uvek nisam shvatio ko je bio baksuz: da li Jone koji je na ovom mestu morao da okrpi zadnju gumu, ili Vlada koji je pre toga navalio da mu sugeriše kako "nešto šišti iz točka"? Šištanje se jedva čulo i bilo je potrebno baš dobro uvo za to, tako da se još nosim mišlju da bi Jone u blaženom neznanju vozio sve do do povratka na Grzu, da Vlada nije imao (preterano) dobar sluh. Tako da, ko je kome ovde bio maler, ne znam...

Da se sve ne završi baš na ovome, pobrinuše se svevideće oči ciklonauta koje nedaleko od čeke u polju ugledaše brdašce pokriveno dlakama… Dobivši od novopečenog člana kelije (a od koga drugog, ma kažem ja…) informaciju da ovim prostranstvima slobodno i srećno krstari medved Đura, odmah smo pomislili da mu je postalo dosadno pa je rešio baš nas da priupita kuda smo se nameračili. Oni hrabriji iz grupe su prišli malo bliže da osmotre, oni još hrabriji su to nešto gađali i kamenom, ali se ništa nije desilo... Sve dok nismo prišli dovoljno blizu da razaznamo kravu bez glave i dovoljno blizu da osetimo miris, bolje rečeno smrad lešine naduvane kao balon. Možda ju je tu ostavio savesni vlasnik, a možda to ima neke veze sa čekom i lovom na vukove?

Posle blagog spusta (iza čeke se na raskrsnici ide desno) izašli smo na glavnu "magistralu" koja ulevo skreće za Brezovicu, opet priličnim usponom punim loše utabanog kamena (mora da su zimske i prolećne vode isprale onaj fini sloj, pa je za nas ostao samo kamen :-). Na Veliku Brezovicu smo izašli relativno brzo, a ja se po drugi put u životu oduševio pogledom na tu visoravan. Onako u naletu delovala mi je kao prava autostrada! Nekoliko puteva se ovde kroz šumu slivaju u centralni, široki makadamski put, koji je u jako dobrom stanju. Nas bicikliste je prosto progutao, što i ne čudi: predviđen je za kamione sa prikolicama, koji tokom sezone izvlače drva iz ovog prirodnog rezervata…


Čeka na lokalitetu Mrtva krava (N)

Produživši duž "autostrade" stigosmo najzad do šumske kuće Brezovica - kompleksa sastavljenog od više zgrada i objekata u lepo uređenom dvorištu. Tu smo stali da uzmemo vodu, odmorimo se i nešto prezalogajimo. Ovde borave sezonski radnici, šumari, a bogami i lovci koji preferiraju "komercijalni lov" (koliko platiš toliko i uloviš). Otkrili smo još i da u bisagama nemamo bog zna šta od hrane, pa se onaj crv u stomaku koji se do tada skrivao, oglasio jako… Vrlo lako i brzo smo pojeli par slatkiša, nečiji sendvič, i nečiju pitu. Oni hrabriji su probali i Jonetov indijanski specijalitet (samlevene sirove semenke različitog porekla - za recept se obratite pomenutom), ali sve u svemu ostadosmo gladni… A ko je gladan on i kuka, pa smo i mi tako malo zakukali kod domaćina - par radnika koji su se muvali tuda i (što je presudno) kuvarice. Uz malo moljakanja, na volšeban način se na stolu stvoriše vekna hleba i dve konzerve paštete!

Supuru se ovo gostoprimstvo toliko dopalo da je odmah zatražio i flašu piva. Rekli smo mu da halucinira, ali se on nije dao ("baš bi mi leglo")...

I šta? Ne samo da je dobio flašu piva (jedino on!) nego je odnekud stigao i poveći tanjir sa ostacima jagnjetine, verovatno sa lovačke žurke prethodne večeri! Ih, kakva je to na kraju gozba bila, kao u onim engleskim filmovima o vitezovima okruglog stola :)

Bilo je oko jedan popodne. Moj cajger je pokazivao 35km, a GPS partijskih drugova da se nalazimo na priličnih 870mnv. Po mojoj proceni ovo je trebalo da bude polovina predviđene rute, što znači da imamo još ovoliko, a to opet znači da krug iznosi 70km, a ne 60km… Noge su me bolele - relativno stalan uspon od 35km je uzeo danak - ali me je više plašilo gomilanje mlečnih kiselina u mišićima i opasnost od grčeva. To jest, imam ja snage i volje, al' noge ne slušaju ;-)

Kako bih se makar psihički spremio za nastavak ture, upitah jednog od domaćina koliko to još ima do izlaska na magistralu i posle do Grze. Dobih odgovor koji me je odmah bacio u atmosferu filmova strave i užasa: "Do magistrale, odnosno sela Lukovo, oko 30km i posle do Grze (a preko Čestobrodice!) najmanje još 20km." ! Dok sam širom otvarao usta moji partijski istomišljenici su pokušavali da me uteše pričom kako je naredna etapa uglavnom nizbrdo, i da čovek verovatno ne ume lepo da broji kilometre. Eh da, verovatno, slaba mi uteha... Računam u sebi, i ispade da će ova tura umesto planiranih 50, pardon 60km, na kraju iznositi celih 80 i kusur kilometara. Ma da su mi to jutros rekli, čekao bih na terasi restorana "Koliba" uz roštilj, da se ciklonauti vrate sa te "kratke" vožnje! Nije me toliko plašila sama preostala kilometraža, već uspon na Čestobrodicu - već sam je vozio pa mi je poznata, a sad posle ovoliko kilometara... doći će mi kao zaprška na čorbu.


Na pučini Velike Brezovice (S) Ne kažem tebi, vozi!

Još malo pučine (J)

Supur prima zasluženo pivo (J)


Uživanje u spustu kanjonom…

Ja sa tim neveselim mislima u glavi (ali i posle lepog odmora i prijatnog, laganog, jagnjećeg ručka) a preostala sedmorka sa nenačetom voljom i entuzijazmom za istraživanje nepoznatog, skrenusmo posle šumske kuće desno, na dugi spust. Predeo od Velike Brezovice do ulaska u kanjon Radovanjske reke je fantastičan, odličan put i divni vidici. Posle jedne velike krivine na desno put se naglo sužava i već se ulazi u kanjon. Spust je oštriji, šuma je i okolo i iznad, prosto čovek nije ni svestan kanjona - sve dok ne shvati da ga je lagano progutao i pustio niz svoje ždrelo… u tamu.

Negde pri kraju kanjona izašli smo i iz šume, sunce nas je ogrejalo pa smo zastali da malo osmotrimo i uživamo: litice iznad nas, duboka provalija ispod nas. Svi su zadovoljni, kanjon je bio vredan truda. Cajger je ovde pokazivao skoro 50km…

Dalje smo brzim spustom sleteli u jednu ravnu i mirnu kotlinu iz koje je pucao pogled ka Rtnju. GPS je pokazivao 270 mnv, što znači da smo se u ovih dvadesetak km nizbrdice spustili za 600m. Sada smo vozili prašnjavim makadamom, uglavnom ravnim i pomalo monotonim putem... Tako je bilo sve do sela Jablanica gde se izlazi na dobar asfaltni put, a odatle se blagim usponom dugim par kilometara stiže do izlaska na magistralu.


Univerzalno kučajsko jaje
(S)
Iz ovog zrnca će se možda izleći crvić,
možda kolibri, a možda i čudovište koje jede
ljude i stoku - zavisi od trenutnih potreba.

Po izlasku na asfalt osmorka se razvukla, vozi ko kako i koliko može... Ja na začelju :) Ipak, onaj dugi spust mi je prijao, hrabrilo me je to što su mišići nogu povratili pokretljivost (pauza i hrana su učinili svoje), pa sam znao da sada imam veće šanse da se nekako ispentram na prevoj Čestobrodicu.


Magistralom (ali pravom) do zatvaranja kruga…

Po izlasku na magistralu se odmah videlo ko ima kondicije i ko redovno vozi. Nekako smo se spontano podelili: jača grupa sa Supurom, Vladom, Goranom Ivetićem i Jonetom je odmah krenula dalje ka Lukovu, Krivom Viru i Čestobrodici, a mi ostali smo napravili malu pauzu. Popili vodu, očistili i podmazali lance, pa bez puno daljeg zadržavanja nastavili kotrljanje. Već je prošlo pet popodne, valjalo je stići pre mraka…


Inspiracija (S)

Savršenost - Rtanj (S)

Kao u Alpima... (J)

Reklo bi se, biće rodna godina (S)

Rtanj vredno ukrašava svaki komad puta iza Jablanice (J)

Zelena poza (S)

Bidoni su nam bili prazni, pa je prva motivacija pre početka tog "željno" očekivanog uspona bila da pronađemo ljubaznog domaćina u Lukovu koji bi nam besplatno ustupio malo vode. Posle par dvorišta i to smo uspeli, a upornost je bila nagrađena ledenom vodom iz bunara. Tako je naša četvorka potpuno spremna krenula magistralom Zaječar-Paraćin.

Ubrzo naletesmo na Joneta koji nas je čekao pored puta, verovatno se pitajući što nas nema. Prijatno me je iznenadilo to partijsko solidarisanje a posle sam se i navikao… Hoću reći, do kraja puta on je tako često nestajao na horizontu, i ponovno se pojavljivao (ali u suprotnom pravcu) da sam već pomislio da haluciniram.

Elem, svi nekako odoše lagano napred a Srđan, njegov kum Goran Dubajić i ja smo branili boje začelja. Pa neko mora i to, zar ne? Mislim, lako je biti prvi - zapneš malo više i eto ga, ali biti na kraju kolone i hrabro čuvati leđa ostalima , eeee to je već nešto :)

Kad sam osetio da me noge ponovo bole i da počinje kriza, već sam bio dobro zagazio uspon na Čestobrodicu. Više nisam razmišljao ni o fotografisanju, ni o predelima kojima smo prošli, ni o Čestobrodici kojoj se vrh ne nazire - razmišljao sam samo o narednom metru :) Metar po metar i peo sam se… sporo, ali bez stajanja i bez guranja. Tako skoncetrisan ustalio sam svoj ritam, vodio računa o disanju, i opet… razmišljao samo o narednom metru. Za mene više ništa drugo nije postojalo…

U takvom transu podignem pogled ispred sebe i ugledam biciklistu kako se spušta, odnosno dolazi iz suprotnog pravca. Pomislih u sebi "neki zalutali tip - blago njemu, sad ide nizbrdo, šta bih dao da sam na njegovom mestu..." Kad vidim - Jone. Pitam šta je izgubio, mora da je nešto mnooogo važno kad je sišao niz Čestobrodicu, a već se bio popeo? A on u stvari došao da nas obiđe, da vidi kako napredujemo, i da nas onako muški osokoli. Pa nije da nije, dobih nekako snagu i ja. Ni Srđan se nije dao, a njegovom kumu smo takođe dosadili pa je i on već izmakao uzbrdo...

Izlazak na prevoj na kome nas je čekala druga polovina osmorke se zbio tačno u smiraj dana, sunce beše na zalasku… I poslednja prepreka je bila savladana: prevoj se nalazi na skoro 600mnv a iza njega nas je čekalo par kilometara vrlo brzog i opasnog spusta, do raskrsnice koja vodi do vrela Grze i naših kola. Dao sam par bezbednosnih uputstava kelijskim drugovima kojima je ovaj spust bio nepoznat, a onda smo se svi sjurili na dole… Brzina je dostizala skoro 70km/h, a pri tom smo imali vetar u čelo.

Skrenuvši ka Grzi ušli smo u zavetrinu, ali do cilja nas je delilo još 5km jako lošeg puta. Onaj makadam na Kučaju je za ovaj pokidani i rupama izbušen asfalt bio pravi melem. Nije samo u tome bio problem: sve vreme se vozi konstantan uspon, onaj podmukli, mali, neosetni… Osetiš ga tek kad noge počnu da malaksavaju a ti se pitaš zašto bicikl staje čim popustiš pritisak na pedale? Pošto sam već bio dobrano načet, ovo sam osetio još na samom početku. Nije me dokusurila Čestobrodica, nego ovo malo parče, takoreći parčence od puta i uspona.

Kad smo konačno stigli do automobila već je lagano pao mrak, a ja sam sav drhtao od umora i bolova u mišićima. Ponovo smo bili na početnih 400mnv, a ukupan uspon na turi bio je 1550m. A cajger? Eeeee… on je pokazao celih 91 i kusur km. Strašno… eto toliko o onih realnih 60km!

Svi smo žurili pa smo na brzinu spakovali i utovarili bicikle, a onda sišli do restorana "Koliba" da se pozdravimo. Neki su naravno naručili pivo, a neki su bogami naručili i ćevapčiće. Kažem ja da nije lako biti prvi uzbrdo, potroši se čovek tako :)

Već je bilo devet uveče kad smo se ispred restorana pozdravili sa željama da ovog leta bude još ovakvih (ne)planiranih tura po Kučajskim planinama… A dotle ću ja već biti spreman, "krštenje" je upravo završeno :)

I tako… osmerac sa troja kola i biciklima na njima polako ode u noć...

Rtanj, poslednji pogled preko ramena (S)
Vidimo se na vožnji :)


Nebojša Manojlović (Chief fire), Jagodina
Komentari, primedbe, ispravke, dopune... izvolite