Živeti sa prirodom    
Sitnice   
Home Turoteka Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi

 

  <- nazad   •   sadržaj   •   dalje ->


SITNICE KOJE TO I NISU


Alpski znak opasnosti
Prilikom nesreće u planinama spasioci se dozivaju pomoću 6 signala (tri kratka-tri duga) u minuti, tj. svakih 10 sekundi jedan signal. Sledi pauza od jednog minuta pa se signali ponavljaju. Odgovara se jednim signalom koji se daje 3 puta u minuti znači na svakih 20sek. Signali se šalju glasom, zvuždukom, pištaljkom, ogledalom, baterijskom lampom

Aluminijumska folija
Od nje može brzo da se napravi kapa pri iznenadnom naletu kiše ili snega. Može da posluži i kao dodatni sloj za izolaciju u rukavicama bez prstiju. Alu-folija može da zameni lonac ili tiganj, a u nevolji može da posluži i kao ogledalo.

Grom
Metal privlači munju. Zato u slučaju nepogode što dalje od žičanih ograda, električnih vodova, antena… ne približavajte se ni tekućoj ili stajaćoj vodi. Treba se kloniti i usamljenog drveća. Munje traže direktan put ka zemlji i udaraju u najviše tačke.

Kočići
Kočići od metala ili drveta služe za učvršćivanje konapaca za zemlju i to kada postavljate šator ili pravite kolibu. Kočići se zabijaju u zemlju pod uglom od 45 stepeni, odnosno tako da nategnuti konopac sa kočićem čini prav ugao. Kočiće možete sami napraviti i koristiti podesne grane ili veće kamenje.

Kompas
Magnetna igla kompasa uvek označava sever, pa tako možete bez problema odrediti sve strane sveta. Vodite računa da kompas držite vodoravno kako bi se igla nesmetano kretala, kao i da u blizini ne držite neki metalni predmet.

Koprive
Mlade koprive su dobro povrće. Beru se u rukavicama i brzo skuvaju. Žarenje koprive prestaje u vreloj vodi. Sasušene listove koprive možemo korititi za čaj. Kopriva u pravoj divjini nema.

Lišće
Suvo lišće je izvanredan izolator na vlažnom tlu, služi za potpalu, za zapušavanje rupa i zaštitu od promaje, za pravljenje mekog i udobnog ležaja.

Medvedi
Mrki medvedi su najveće zveri na našim prostorima. Oni ne moraju da predstavljaju opasnost ako vodimo računa. Nikada ne treba naglo bežati ako iznenada naiđemo na medveda. Treba polako koračati unazad, jer ga brzi pokreti razdražuju. Medvedi imaju jako loš vid, za razliku od mirisa i sluha. Privlači ih miris namirnica pa hranu zato treba čuvati dobro zatvorenu i van logora.

Mreža
Mreža protiv insekata je obavezna naročito u vlažnim i toplim predelima. Okca mreže ne smeju biti veća od 1mm. Mrežu-krevet možemo i sami napraviti od konopca i spavati bez razvlačenja šatora, a van domašaja vlažne zemlje.

Za kampovanje
Neophodna oprema za kampovanje podrazumeva: set za prvu pomoć, iglu i konac, šibice, sveću, žica, kanap, najlon, nož, lepljivu traku, baterijsku lampu, konzerviranu hranu, vitaminske tablete i tablete protiv bolova.

Nosila, saonice
Jako su korisni. Mogu poslužiti za prenos povređenog ili za prenos opreme. Nosila možemo jednostavno napraviti od dve jakne: izvrnemo rukave na unutra, zakopčamo jakne i sa unutrašnje strane (kroz rukave) provučemo dve motke. Indijanska nosila pravimo tako što dve duge motke postavimo u obliku slova "V". Na širem delu isprepletemo granje i napravimo površinu na koju možemo da stavimo stvari ili povređenog - taj deo se vuče po zemlji, a uži deo držimo rukama ispod pazuha i tako nosimo.


Oružje

Improvizovano možemo napraviti razna oružja za nužnu odbranu. Najjednostavnije je da napravimo koplje tako što ćemo na jednom kraju motke mokrim kanapom uvezati nož. Kao što znamo kanap se pri sušenju steže, i tako će nož biti fiksiran.

Pončo
Čuveni meksikanski pončo je deo odeće koji svako može napraviti a svestrano je upotrebljiv. To je pokrivač, ćebe ili kabanica sa prorezom za glavu. Doseže do listova nogu i štiti telo i ruksak od kiše i vetra, uz to je komotan i dozvoljava provetravanje. Pončo je i nepromočiva podloga za vreću za spavanje, a može da posluži i kao krov.

Premošćavanje reka
Treba biti veoma oprezan kod brzih tokova, kaskada, klizavog kamenja, tesnaca, naplava i nanosa peska. Glečerske rečice treba preći rano ujutro jer one preko dana mogu da narastu poprilično. Uvek gledati tok reke i paziti na bujicu koja je posle kiše izvesna. Ukoliko se prelaz preko reke često koristi može se napraviti mostić od debelog drveta i par konopa.


Improvizovani mostovi

Ujedi
Kod ujeda divljih životinja preti neposredna opasnost od besnila. Kod ujeda insekata (ili meduza) treba otok hladiti, a ujedeno mesto treba namazati alkoholom, kamilicom ili jakim sirćetom. To smanjuje bol i svrab. Ujedi insekata u usta ili ždrelo mogu biti opasni po život!

Putna lista – podsetnik
Podsetnik predmeta koji su nam neophodni za različite potrebe. Iskusni avanturisti imaju već spremljene spiskove pa se oni vrlo brzo pakuju i ne dešava im se da nešto u žurbi zaborave. Spremite i vi svoj podsetnik za putovanje, za ličnu opremu, za lekove…

Ranac
Teške predmete stavljati na dno da bi se težište ranca bilo bliže težištu tela. Šiljate predmete uviti tako da vrh stoji naniže. Težina ranca se određuje prema konstrukciji nosača, ali za duža putovanja ne bi smela da pređe 12kg.

Vrućina
Najbolji materijal za letnje odevanje je lan, jer ne zadržava toplotu. Pojedine boje: belo, krem i svetlo sivo odbijaju sunčevu toplotu. Crvena boja slabi opasne ultraljubičaste zrake. Crna boja pak upija sunčevu toplotu (zato se njom premazuju burad u kojime se greje voda). Prilagodite određene boje svojim potrebama.

Hladnoća
Pri velikoj hladnoći treba nositi što je više tankih slojeva odeće. Ništa ne sme da bude tesno jer lako dolazi do promrzlina. Nikada ne trljati obamrle delove tela. Treba ih zagrevati postepeno. Uvek koristiti pravilo: ako je došlo brzo do smrzavanja onda i brzo zagrevanje i obrnuto, ako je došlo do postepenog, laganog smrzavanja - onda i lagano zagrevanje!

Opekotine
Najbolje sredstvo za ublažavanje malih opekotina je hladna voda, ili još bolje - ledena voda! Opečeno mesto hladite desetak minuta. Sirove kriške krompira takođe rashlađuju i sprečavaju stvaranje plikova. Med leči opekotine.


Roštilj

Veći komadi mesa ili ribe se najbolje ispeku na roštilju. Roštilj se može lako napraviti od savitljivih zelenih grana ili žice. Prvo ga treba malo zagrejati na vatri pa onda staviti meso.Ono ne treba da bude ni previše suvo ni previše masno. Pri okretanju komade ne treba nabadati, jer će iz mesa iskapati sok. Tek kada se meso ispeče treba ga posoliti. Meso će imati najlepši miris ako se peče na vinovoj lozi.

 

Ražanj
Ražnjevi, viljuške i roštilji se prave od sveže oljuštenih listopadnih grana a najbolje su se pokazale grane leske. Mnoge vrste drveta (grana) ostavljaju gorak ukus u ustima. Nakvašeni komadi kore drveta štite ruke od vrućine.


Smeštaj za nuždu
Uz oboreno deblo naslažu se grane koje se prekriju mahovinom, paprati i grančicama. Ako vas iznenada zadesi nevreme, kao sklonište mogu da posluže i pukotine u blokovima stena zaštićene od vetra.

Vađenje krpelja
Krpelj pada sa grana na čoveka ili životinju i zakači se. Prenosnik je mnogih opasnih bolesti, najčešće Lajmske. Danas se smatra zasterelom metoda kada se krpelj poliva naftom, benzinom ili petrolejom (zbog nedostatka kiseonika izlazi sam), zato probajte sledeće: parčem konca zavežite čvor oko krpelja (na vratu) i uvrćite konac postepeno stežući omču. Vrlo brzo kada ga konac uvrne u koži, krpelj ispada napolje a da ne ostavlja otkinute delove tela (glavu). Crvenilo na koži ostaje još dan-dva i i izgubi se, a ako se ne izgubi i crveni rub počne da se širi obavezno potražite lekara.

 

Vađenje bodlji
Trn u koži (na prstu recimo) se najbolje vadi tako što sipate vrelu vodu u flašu, zatim prstom zatvorite flašu i sačekajte da para omekša kožu. Potom ćete iglom lako izvaditi trn. Ukoliko ste nagazili morskog ježa, krupne bodlje izvadite sami a onda primenite narodni pouzdani lek: pomokrite se na čistu krpu i tu vlažnu krpu stavite na taban kao oblogu. Neverovatno, ali za jedan dan će ostaci zabodenih bodlji sami ispasti.


Zaštita od insekata
U prostoriji se od muva i komaraca pouzdano branite ako na prozor stavite tanjir sa sirćetom, ili pored kreveta vatu natopljenu eukaliptusovim ili karanfilićevim uljem. Ovim uljem možete namazati i otkrivene delove tela. Takođe u prostoriji možete držati bukete lorberovih grančica, koprive ili lavandinog cveta. Neku od ovih grančica možete staviti i u šator i tako se vrlo efikasno rešiti (bez silnih specijalnih preparata za mazanje) komaraca u prirodi. Ukoliko stavite orahovo lišće ili paprat, rešićete se i buva i krpelja!<-
nazad   •   sadržaj   •   dalje ->