Svrbiguz  
Dunavska biciklistička ruta  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


   Deonica 3:
  Bačka Palanka
- Novi Sad (48km)

   • mapa (0,9Mb)
legenda za mapu
  H - hrana
P - prenoćište

   • GPS data (tracklogs & waypoins)


Bačka Palanka, R640 - 0km

Za nastavak na glavnoj ruti nastavićemo puteljkom koji se odvaja preko puta raskrsnice, poludesno (ka jugoistoku) i koji nas dovodi na obalu Dunava a potom provodi ispod mosta "25. Maj" (granični prelaz za Hrvatsku).

2,5 km - R650
Odmah posle ove raskrsnice je i skretanja za obližnju lepu čardu Kaloš (H) koja se ponosi najvećim kotlićem na svetu. Ovaj kotlić, u koji može da stane četiri tone čorbe, ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda. Oko 70m posle Rd23 naići ćemo na mesto na kome se desno odvaja makadam ka oko 200m udaljenoj čardi. (Čardu i kotlić u njenom dvorištu možemo videti i sa puta kojim vozimo ka izlazu iz Bačke Palanke.)

3,7km - R660 - na ovom mestu dalje po nasipu nastavlja zemljani put (loš, vodi kroz neuglednu okolinu i pored đubrišta, tako da nema mnogo smisla ići njime) a mi ćemo skrenuti levo, prateći asfalt koji će nas povesti ka glavnom putu za Futog i Novi Sad. Saobraćaj na ovom putu je intenzivan.

4,7km - R670 - izlazimo na glavni put ka Novom Sadu i skrećemo desno.

Alternativa: prelazak na desnu obalu Dunava, vožnja preko Neština do Banoštora, povratak na levu obalu.

Ova alternativa može biti zanimljiva i onima koji u Srbiju iz Hrvatske ulaze preko Iloka, jer se već nalaze na desnoj obali reke. Zgodna je i za one koji žele da do Beograda nameravaju da stignu prelazeći Frušku goru (nacionalni park sa brojnim manastirima). I na kraju, na ovaj način se može izbeći deonica Bačka Palanka - Begeč na kojoj je saobraćaj jačeg intenziteta. Minus: put je ovde malo lošijem stanju a karakteriše ga stalna smena uspona i nizbrdica. Usponi nisu dugi ni preterano teški, ali svaki pomalo doprinosi umoru.

Naša preporuka je leva obala Dunava koja je malo zanimljivija i lepša. Oni koji se ipak odluče za ovu varijantu, iz centra Bačke Palanke treba da krenu desno, na granični prelaz na mostu "25. Maj" posle koga se stiže na raskrsnicu Alt 112. Od centra Bačke Palanke do tog mesta ima nešto više od 3km.

Alt 112: 0km
Odmah posle ove raskrsnice počinje uspon dug 1,2km, sa visine od 85m (Alt 112) do 125m. Sledi spust u uvalu lokalnog potočića i potom, nadomak graničnog prelaza na kome ulazimo u Srbiju, još jedan (kratak ali oštriji) uspon.

2,7km (127mnv)
Prelazimo granicu, ulazeći iz Hrvatske u Srbiju.

3,5km (130mnv)
Alt 114 - desno se ide za selo Vizić i na Frušku goru, a mi ćemo nastaviti pravo. Put se spušta ka selu Neštin.

5,1km (100mnv) - Alt 115, Neštin

5,4km
Spomenik sa leve strane puta. Dobar pogled ka reci - ako je okolno žbunje potkresano.

12,3km (82mnv) - Alt 116, Susek

15,7km (83mnv)
Na ulazu u selo Koruška levo se odvaja puteljak za restoran "Koruška" (H) kao i za pansion "Dunavska terasa" (H, P) i istoimeni kamp (P), udaljen 180m. Odavde počinje uspon dug oko 1km.

16,1km (110mnv)
Alt 117 - na izlazu iz sela desno se odvaja put za Sviloš i Ležimir (Fruška Gora) - nastavićemo pravo.

16,6km (136mnv)
Kraj uspona, najviša tačka na putu od Iloka do Banoštora. Put se odavde spušta ka selu Banoštor.

19,0km
Vinarija Šijački (H, P) sa leve strane puta.

19,5km - Alt 118
Na ulazu u Banoštor skrenućemo levo, ka oko 100m udaljenom pristaništu skele za Begeč. Iskoristićemo skelu da se prebacimo na drugu obalu i potom nastavimo vožnju ka Futogu glavnom rutom). Vozni red skele: svakih 30 minuta. Cena: 30din po osobi, 150din za automobil.
Odmah pored pristaništa skele je restoran "Jole" (udruženje sportskih ribolovaca, H).

Eventualno možemo da produžimo još 11km preko sela Čerević do Beočina, gde postoji druga skela koja saobraća do Futoga, na levoj obali Dunava. (Radno vreme je 7h-19h, vožnja na svakih pola sata. Cene su kao i za skelu u Banoštoru, prevoz automobila je takođe moguć.) U neposrednoj blizini pristaništa skele su peščana plaža (nije posexubno uređena), restoran "Karaš" (H, P) (fine sobe sa lepim drvenim nameštajem; ispred postoji veliki travnjak, vrlo zgodan za podizanje šatora - za dozvolu pitati u restoranu).

Nastavak vožnje desnom obalom Dunava posle Beočina ne preporučujemo: asfalt je lošiji, a saobraćaj sve gušći. Od Sremske Kamenice do Petrovaradina put je uzan a saobraćaj veoma gust - frustrirajuća situacija.

5,4km
S leva nam dolazi obilaznica oko Bačke Palanke; nastavićemo pravo.

6,4km
Desno se sa glavnog puta odvaja makadamski put ka čardi "Florida" (H,P), udaljenoj 1,2km.

Ako krenemo ka ovoj čardi, posle oko 600m doći ćemo na raskrsnicu u obliku slova "V" na kojoj treba da produžimo poludesno. Kod čarde se može kampovati (divlji kamp).

Preko puta čarde, na drugoj strani reke, je Zeleni sprud - među lokalnim jubiteljima Dunava popularno mesto za kampovanje tokom leta. (I ovaj kamp je neuređen, postoji kafana.) Još 2km dalje od čarde Florida (neasfatirani put kroz šumu) su vikend naselje Florida i plaža.

Zašto ne nasipom od čarde Kaloš do čarde Florida?
Ubrzo posle skretanja za čardu Kaloš prestaje asfalt i počinje loš zemljani put koji usto prolazi i pored gradske deponije.


9,7km

Prolazimo pored motela Poloj (H, P) sa desne strane puta.

11,3km - S Saran 2
Pored jedne kuće sa desne strane odvaja se putić koji vodi na nasip. Na samom početku je rampa koja je obično zatvorena, no pored ostaje dovoljno mesta za prolazak biciklom - pešacima i biciklistima prolaz po nasipu nije zabranjen. Ipak, zemljani put iza rampe je delimično u lošem stanju, pa je to razlog što preporučujemo da se još neko vreme ostane na glavnom putu.)

11,8km - R680
Raskrsnica u obliku slova "V". Levi krak vodi u centar sela Čelarevo a mi ćemo nastaviti desno.

13,6km - R690
Na ovom mestu ćemo napustiti glavni put i krenuti desno, asfaltnim putem.Kod čarde "Florida"          

Alternativa: glavnim putem preko Gložana, Begeča i Futoga do Novog Sada
(25km, zelena linija na karti)

U slučaju jakih kiša zemljane deonice kojih na delu koji sledi ima nekoliko mogle bi biti problem pa je tada bolje ostati na glavnom putu.


R690 - 0km

2,0km - Alt 130
Raskrsnica u obliku slova "V". Levi krak vodi mirnijom trasom kroz centar sela Gložan (paralelno glavnom putu) pa ćemo krenuti njime.

2,7km - Gložan, Alt 140
Gložan, centar.

4,4km - Alt 150
Ponovo izlazimo na glavni put i nastavljamo pravo. Na raskrsnici se nalazi benzinska pumpa.

10,0km - Ra11
Desno se može skrenuti u centar Begeča. Nastavićemo pravo, glavnim putem.

11,6km
Salaš Cveja (H, P), sa leve strane puta. Neposredno pre salaša sa desne strane puta je restoran "Stari As" (H).

13,7km - Alt 170
Za Futog nastavljamo pravo; desno se odvaja asfaltni put kojim se posle 100m možemo uključiti u glavnu rutu (R800, videti ispod)

15,4km, Futog
Ukoliko nam je potreban neki od osnovnih delova za bicikl, ulica koja se odvaja sa leve strane odvešće nas do prodavnice BIS (360m).

16,1km - Futog, R180
Na ovoj V-raskrsnici nastavićemo desno, manje prometnom ulicom.

19,2km - Alt 190
Futog, početak biciklističke staze sa desne strane puta.

20,1km - Vetrenik
Ulica koja se odvaja sa leve strane vodi do solidno snabdevene biciklističke prodavnice/servisa "Bicikl centar Bleša" (260m).

Prateći glavnu ulicu i prolazeći pored pansiona "Krovovi" (23,3km) ulazimo u Novi Sad.

28,4km - Alt 220
Skrenućemo desno, ka reci.

29,5km - R940
Izlazimo na šetalište pored Dunava, na ulazu u novosadski Štrand, i spajamo se sa glavnom rutom.


13,9km - R700
"V" raskrsnica na kojoj treba da produžimo desno. Malo iza raskrsnice je drvored sa klupama - zgodno mesto za predah.

14,9km - R710
Izlazimo na nasip pored Dunava. Sa desne strane dolazi put koji vodi od tačke "S Saran 2" (1,6km). Putić koji se na istoj strani spušta sa nasipa vodi u obližnje vikend-naselje i do nešto više od 500m udaljenog restorana "Šaran" (H). Krenućemo levo, a na toj strani više nema asfalta - očekuje nas oko 8km duga deonica sa zemljanom podlogom.

17,5km
Desno se odvaja staza za obližnju čardu "Ložanj" (H). Čarda je na lepom mestu pa vredi predahnuti na njenoj terasi, u hladu drveća. Do ovog mesta je zemljani put bio u dobrom stanju, a nadalje je prilično prašnjav (ako je leto veoma sušno, treba biti spreman na pravu "pustinjsku" vožnju). No zato su pejaži i atmosfera izvrsni.

Na nasipu kod Ložanjske čarde
22,6km - R720
Ovde ćemo skrenuti desno, i dalje ostajući na nasipu koji se sada primiče Dunavu duž obale jezera Jama.

23,0km - R730
Izlazimo na asfaltni put. Za Begeč treba da skrenemo levo, no pre toga vredi svratiti do 300m udaljene čarde "Na Jami" (H, P) koja je okružena zelenilom i vodom, i ima terasu za lepim pogledom. Tu se može i kampovati, uz minimalnu nadoknadu. Za čardu ćemo na R730 skrenuti desno.

23,8km - R740
Desno se sa nasipa odvaja puteljak za pristanište skele Begeč - Banoštor (400m). Skela saobraća na svakih 30 minuta. Cena: 30din po osobi, 150din za automobil.

24,5km - R750
Napustićemo nasip i skrenuti levo ka centru Begeča, prateći asfalt (zemljani put koji nastavlja pravo po nasipu urbzo postaje loš, tako da predstavlja lošiju varijantu).


25,1km - R760
Na rubu Begeča skrećemo desno i potom vozimo pravo sve do R790. Posle R780 prestaje asfalt i sledećih 3km vozimo po zemljanom putu.

26,2km - R790
Vraćamo se na nasip i nastavljamo solidnim zemljanim putem ka Novom Sadu. Uskoro izlazimo na obalu ogromnog ribnjaka koji zauzima čitav ritski prostor između puta Bačka Palanka - Novi Sad i Dunava. (Ribnjak je poslednje dve godine bez vode jer je nasip probijen na jednom mestu).

29,0km -
R800
izlazak na asfalt. Levo se ovde skreće ka 100m udaljenom glavnom putu, a mi ćemo skrenuti desno, ka reci, asfaltom koji vodi preko uzanog, zanimljivog nasipa koji deli dva dela ribnjaka. Napomena: ako je vodostaj Dunava znatno povišen, između R 810 i R 820 neće biti moguće proći zbog provale nasipa u vidu kanala koji je tada poplavjen, pa u takvim periodima treba sa R 800 nastaviti pravo ka R 820, zemljanim nasipom koji vodi levom (severnom) obalom ribnjaka,

26,2km - R810
Kraj asfalta, na raskrsnici u obliku slova "V". Krenućemo levim krakom, kroz vikend naselje. U neposrednoj blizini je lepa čarda "Dunavac" (H, P). Napomena: kad je vodostaj Dunava visok, deo kroz naselje može biti poplavljen ili sa dosta blata na nekim mestima. Kad prođemo naselje odnosno šumu u kojoj se ono nalazi, izlazimo na južnu obalu ribnjaka i njome stižemo do ulaza u Futog. Na ovom delu su zelenilo, vodeno ogledalo i vazduh oko nas ispunjeni samo glasovima barskih ptica, zbog kojih će nam se često učiniti da se nalazimo usred neke džungle. Sve ostalo je dovoljno daleko da se ne čuje, i doživljaj će nam stoga biti potpun.

32,4km - R820
Na ovoj raskrsnici oblika slova "T" levo se odvaja zemljani put a mi ćemo skrenuti desno, na početak asfaltne deonice po nasipu.

33,6km
Čarda "Mika" (H).

33,9km - R830
Desno se odvaja prilazni putić za pristanište skele Futog - Beočin (60m). Skela vozi svakog sata od 06 do 20h (zimi od 08 do 18h) a ne radi samo kada je magla i kada je reka zaleđena. Cene: za bicikl 30din, za automobil 150din.

34,2km
Restoran "Splav" (H). Prolazimo nedaleko od centra Futoga, pa nam se lepa mesna crkva smeši preko krovova obližnjih kuća. Na ovom delu nasipa saobraćaj je vrlo umeren ali ćemo zato sretati dosta prolaznika, šetača, peceroša... Put kojim vozimo na ovom delu ustvari je (mirna) ulica.

36,0km - R840
Počinje još jedna neasfaltirana deonica. Ova će biti duga 2,8km a podloga je uglavnom loša, no po suvom vremenu ipak se po njoj može pristojno voziti. Uteha: mirno je, za razliku od glavnog puta za Novi Sad.

38,8km - R850
Stižemo do asfalta, nastavljamo dalje nasipom. Na sledećih par kilometara prolazimo pored nekoliko dobrih čardi i restorana koji se nalaze sa obe strana nasipa.

40,1km
Skretanje (desno) za čardu "Kamenjari" (H, P), koja se nalazi u istoimenom vikend-naselju na obali reke (350m). Čarda ima lep položaj, a ciganska muzika je ovde "dežurna" reklo bi se od jutra do mraka.

41,4km
Levo ispod nasipa je vrlo lep restoran "Ribarska noć" (H)

41,6km - R860
Već smo u Novom Sadu a na ovoj "V" raskrsnici ćemo skrenuti desno.

45,4km - R920
Zaobišavši brodogradilište, ponovo izlazimo na nasip pored reke - sada je to lepo, veselo gradsko šetalište pored koga se nalazi i gradska plaža. Ovuda ćemo na prijatan način stići do R930 - mesta na kome treba da se popnemo na most preko Dunava.

47,4km - R930
Napuštamo kej i skrećemo u ulicu sa leve strane. Ona će nas brzo popeti do ulaza na most.

47,6km - Novi Sad, R940
Na ovoj raskrsnici ćemo skrenuti desno, na most.

 

                                       Novi Sad
        

Više o Novom Sadu na zvaničnom sajtu www.gradnovisad.org.yu


  deonica 2: Apatin - Bačka Palanka